Λεονάρντο ντα Βίντσι στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα!

02.08.2004
Νέες πτυχές του έργου του κορυφαίου πρωταγωνιστή της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι αναδεικνύει η πρωτότυπη έκθεση με τίτλο "Leonardo e lo Sport" που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων από τις 10 Αυγούστου έως τις 28 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα".
Νέες πτυχές του έργου του κορυφαίου πρωταγωνιστή της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι αναδεικνύει η πρωτότυπη έκθεση με τίτλο "Leonardo e lo Sport" που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Τοσκάνης και την Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς και της Προεδρίας του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας και των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού της γειτονικής χώρας, από τις 10 Αυγούστου έως τις 28 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, (Θησείο).

Η έκθεση εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ανάδειξη της σχέσης του καλλιτέχνη με μια πλειάδα δραστηριοτήτων άμεσα συνυφασμένων με αυτό, που ορίζουμε σήμερα ως "αθλητισμό". Πρόκειται για μια άγνωστη, έως πρόσφατα, πλευρά του έργου του, που αποτελεί σύγχρονο θέμα έρευνας. Ο Λεονάρντο ασχολήθηκε με την μελέτη της κίνησης και της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, ενώ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αθλητικές δραστηριότητες που απεικονίζονται στα σχέδια του και αφορούν στον στίβο, την ιππασία, την κολύμβηση, το πατινάζ, την ξιφομαχία, την τοξοβολία, καθώς και τα θαλάσσια αθλήματα και την πτήση. Συνδυάζοντας την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνική, με σαφή αναφορά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την φιλοσοφία, την ιατρική, την τεχνολογία και τα μαθηματικά, σχεδίασε πρωτοποριακές εφευρέσεις, που σχετίζονται με την ανθρώπινη κίνηση. Περιλαμβάνει αυθεντικά και αντίγραφα σχέδια, αναπαραγωγές μηχανών που είχε οραματιστεί ο Λεονάρντο, καθώς και μεταγενέστερα χαρακτικά καλλιτεχνών της σχολής του.

Παράλληλα, παρουσιάζεται και μια ξεχωριστή ενότητα με τίτλο "Η Φλωρεντία και τα ομαδικά παιχνίδια", που επιμελείται το τμήμα χαρακτικών της Γκαλερί Uffizi. Εδώ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει αυθεντικά χαρακτικά του 16 και 17 αιώνα, όπου αποδίδονται εικαστικά τα ομαδικά αθλήματα της εποχής εκείνης στην Φλωρεντία. Τα εκθέματα προέρχονται από το Museo Ideale Leonardo da Vinci (Βίντσι, Φλωρεντία), την Γκαλερί Uffizi (Φλωρεντία), την Βασιλική Βιβλιοθήκη του Τορίνο, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Με την ευκαιρία της έκθεσης θα κυκλοφορήσουν δύο κατάλογοι: "Leonardo e lo sport", υπό την επίβλεψη του Alessandro Vezzosi και "Η Φλωρεντία και το παιχνίδι", υπό την επίβλεψη της Paola Cassinelli Lazzeri.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Κυριακή 10.00-22.00.