"Ολυμπιακοί Αγώνες 1896" στην Τεχνόπολη!

30.07.2004
Eνα ολοκληρωμένο και σπάνιο ντοκουμέντο για την αναβίωση του παγκόσμιου αθλητικού γεγονός στον τόπο καταγωγής του, αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Ολυμπιακοί Αγώνες 1896" από το ομώνυμο λεύκωμα του πρώτου φωτορεπόρτερ της διοργάνωσης Albert Meyer, που παρουσιάζει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων.
Eνα ολοκληρωμένο και σπάνιο ντοκουμέντο για την αναβίωση του παγκόσμιου αθλητικού γεγονός στον τόπο καταγωγής του, αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Ολυμπιακοί Αγώνες 1896" από το ομώνυμο λεύκωμα του πρώτου φωτορεπόρτερ της διοργάνωσης Albert Meyer, που παρουσιάζει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη από τις 4 Αυγούστου έως τις 28 Σεπτεμβρίου (Πειραιώς 100, Γκάζι).

Η έκθεση βασίζεται στο αναμνηστικό λεύκωμα "Olympische Spiele- Athen 1896" που καταρτίστηκε από τον Γερμανό φωτογράφο Albert Meyer, με σκοπό να δωρηθεί σε βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, καθώς και σε ιθύνοντες της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Περιλαμβάνει 25 φωτογραφίες αθλητών και αθλημάτων, τυπωμένες με την τεχνική της πλατινοτυπίας, πολυδάπανης μεθόδου που χρησιμοποιείτο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αυτή, εξασφαλίζοντας άριστη ποιοτική απόδοση και μακρά διάρκεια ζωής.

Ο Albert Meyer (1857- 1924), από τους γνωστότερους επαγγελματίες της εποχής του, μέλος της Επιτροπής για την συμμετοχή της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, άριστος σκοπευτής και ποδηλάτης, συνόδευσε την αθλητική αποστολή της χώρας του στην Αθήνα με σκοπό να απαθανατίσει το διεθνούς ακτινοβολίας γεγονός, που προκαλούσε τεράστιο ενδιαφέρον. Οι φωτογραφίες του έγιναν πρωτοσέλιδα στον γερμανικό τύπο, καθώς και σε αθηναϊκές εφημερίδες και του απέφεραν μεγάλα ηθικά και υλικά οφέλη. Τιμήθηκε με ανώτατες διακρίσεις από τον Δούκα της Σαξονίας και από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄, από τον οποίο παρασημοφορήθηκε με τον Σταυρό των Ιπποτών του Τάγματος του Σωτήρος, το 1897.

Το συγκεκριμένο λεύκωμα ανήκε σε ένα από τα επιφανέστερα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής εκείνης, στο νομικό, καθηγητή του Πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Γεώργιο Στρέϊτ (1868-1948), που διετέλεσε Γραμματέας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Κατόπιν πέρασε στην κατοχή του εγγονού του κ. Μαρίνου Γερουλάνου, ο οποίος το προσέφερε στο Τμήμα Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, το 1975.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Κυριακή 10.00-22.00.