Επαναλειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

23.07.2004
Ανοίγει ξανά τις πόρτες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για να φιλοξενήσει την μόνιμη έκθεση "Ο Χρυσός των Μακεδόνων" καθώς οι εργασίες ανακατασκευής που εκτελούνται εδώ και ένα περίπου χρόνο έχουν ολοκληρωθεί σε ένα τμήμα του.
Ανοίγει ξανά τις πόρτες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για να φιλοξενήσει την μόνιμη έκθεση "Ο Χρυσός των Μακεδόνων" καθώς οι εργασίες ανακατασκευής που εκτελούνται εδώ και ένα περίπου χρόνο έχουν ολοκληρωθεί σε ένα τμήμα του. Η έκθεση και το ανακατασκευασμένο τμήμα, το λεγόμενο "μικρό Π", εγκαινιάζονται την Τρίτη 27 Ιουλίου από τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη ενώ οι υπόλοιπες εργασίες ανακαίνισης θα συνεχιστούν μέχρι το 2006.

Το σημαντικότερο έκθεμα είναι ο κρατήρας του Δερβενίου, ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της αρχαιότητας (4ος αιώνας π.Χ.) Επίσης θα εκτεθούν χρυσά κτερίσματα από το νεκροταφείο της Σίνδου, αλλά και από το νεκροταφείο του 4ου αιώνα στην περιοχή της Λητής, καθώς και ευρήματα από άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Ιερισσός, Σέρρες Πύδνα). Αρχικός στόχος της έκθεσης "Ο χρυσός των Μακεδόνων" ήταν να υποκαταστήσει τα ευρήματα της ανασκαφής των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, που μεταφέρθηκαν στο φυσικό τους χώρο τον Μάιο του 2003.

Επιπλέον, ο χωρισμό της έκθεσης σε ενότητες που αναφέρονται στη χρήση, εξόρυξη, επεξεργασία και σχέση του χρυσού με τη λεγόμενη "αρχαιολογία του θανάτου", στοχεύει να αναδείξει το οικονομικό και κοινωνικό στάτους των Μακεδόνων του β' μισού του 4ου αιώνα π.Χ., αυτό που αποτέλεσε την υποδομή για τους ραγδαίους μετασχηματισμούς εκείνης της εποχής.
Σε αντίθεση με τη νέα πτέρυγα όπου η έκθεση παρουσιαζόταν σε σχετικά μικρό χώρο, τώρα θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί σε έκταση περίπου 600 τ.μ.

Με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής των υπόλοιπων χώρων του Μουσείου σταδιακά θα ακολουθήσουν και οι εξής μόνιμες εκθεσιακές ενότητες: "Η προϊστορία", "Προς τη γένεση των πόλεων", "Στο βασίλειο της Μακεδονίας" και "Θεσσαλονίκη: οι πρώτοι αιώνες".