Διαπολιτισμοί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης!

06.07.2004
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στους εκθεσιακούς χώρους της νέας πτέρυγας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη διεθνή έκθεση υπό τον τίτλο "Διαπολιτισμοί", που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στους εκθεσιακούς χώρους της νέας πτέρυγας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη διεθνή έκθεση υπό τον τίτλο "Διαπολιτισμοί", που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Η έκθεση προβάλει τη θέση ότι η διατομή των πολιτισμών αποτελεί την αναγκαία συνθήκη τόσο για τη δημιουργία όσο και για την πρόσληψη της σύγχρονης τέχνης. Στο επίπεδο της παραγωγής, διεθνείς καλλιτέχνες διαφόρων εθνικοτήτων και πολιτιστικών καταβολών, οι οποίοι εργάζονται σε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα, αντλούν ερεθίσματα - φιλοσοφικά, θρησκευτικά, κοινωνικά, πολιτικά κ.α. - είτε από τις γηγενείς κουλτούρες, από τις οποίες προέρχονται, είτε από τους πολιτισμούς άλλων λαών με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Mέσα σε ένα πνεύμα παγκοσμιοποίησης, oι καλλιτέχνες ως σύγχρονοι νομάδες μετατοπίζονται και χρησιμοποιώντας ισότιμα όλους τους πολιτισμούς γίνονται φορείς πολιτισμικών διεμπειριών. Όσον αφορά στην πρόσληψη των έργων, η συνάντηση του θεατή με τους διαφορετικούς πολιτισμούς που διασταυρώνονται μέσα στα έργα ενεργοποιεί την πολιτιστική γνώση και μνήμη του και τον φέρνει σε επαφή με τις διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες.
Οι "Διαπολιτισμοί" προτείνουν ένα αισθητικό ταξίδι δια μέσου διαφορετικών τόπων και πολιτισμών, στο οποίο ο θεατής θα πρέπει να υπερβεί εθνικές και τοπικές κλειστότητες και να ανοιχτεί στον πλούτο των πολυπολιτισμικών εμπειριών.
Μέσα σ' αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο έχουν κληθεί διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν νέα έργα που έχουν παραγγελθεί απ' το μουσείο ειδικά για την έκθεση και τα οποία θα παραμείνουν στη μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ ως ένας πολύ σημαντικός διεθνής πυρήνας.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κώστας Βαρώτσος, Μπιλ Βιόλα, Εμιλυ Ζασίρ, Κέντελ Γκηρς, Κιμσούγια, Γιάννης Κουνέλλης, Βόλφανκ Λάιμπ, Μιροσλάβ Μπάλκα, Σιρίν Νεσάτ, Ουαλίντ Ράαντ και Ομάδα Ατλας, Δανάη Στράτου, Ντο Χο Σου, Κώστας Τσόκλης, Γιάωργος Χατζημιχάλης, Μόνα Χατούμ, Γκάρυ Χιλ.

Διάρκεια έκθεσης: Εως 31 Δεκεμβρίου 2004.