"Μουσών Δώρα" στο Μέγαρο Μουσικής

02.07.2004
Με τίτλο "Μουσών Δώρα. Μουσικοί και Χορευτικοί Απόηχοι από την Αρχαία Ελλάδα", η έκθεση που παρουσιάζεται από την 1η Ιουλίου στο ΜΜΑ, έχει στόχο να παρουσιάσει στο κοινό...
Μία σημαντική έκθεση ανοίγει τις πύλες της στο Φουαγιέ Ισογείου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 1 Ιουλίου και θα μείνει ανοικτή ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Με τίτλο "Μουσών Δώρα. Μουσικοί και Χορευτικοί Απόηχοι από την Αρχαία Ελλάδα", η έκθεση στόχο έχει να παρουσιάσει στο κοινό το ρόλο της μουσικής και του χορού στη δημόσια και ιδιωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων μέσα από την εικονογραφία σε λατρευτικά και καθημερινής χρήσης αντικείμενα.

Κοντά σε έργα μικροτεχνίας αλλά και γλυπτά μεγαλύτερης κλίμακας εκτίθενται και αρχαία μουσικά όργανα, όπως και τα αντίγραφά τους. Η οργάνωση της έκθεσης ανήκει στην Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμούκαι έχει, ήδη, εκτεθεί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της αρχιτέκτονος Αμαλίας Βοναπάρτη.

Η μουσική και ο χορός αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης των νέων αλλά και της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, Διευθύντρια των Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι τέχνες αυτές καλλιεργήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα σε υψηλό βαθμό, καθώς ήταν στενά συνυφασμένες με τον λόγο, την σκέψη, τη θρησκευτική πίστη, με όλη την ζωή των ανθρώπων.
Τα έργα λοιπόν που παρουσιάζονται στην έκθεση, έχουν επιλεγεί έτσι ώστε ο επισκέπτης να αφουγκραστεί με τη δύναμη του νου και της ψυχής τους ήχους και τους ρυθμούς και να σχηματίσει μια πιο καθαρή εικόνα για τη σημασία των τεχνών στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό βίο των αρχαίων Ελλήνων.

Η έκθεση χωρίζεται σε επτά θεματικές ενότητες:
-Η Μουσική και ο Χορός στην Προϊστορική Ελλάδα
-Μουσικές και Χορευτικές Παραστάσεις σε Νομίσματα
-Μουσικά Όργανα
-Θεϊκά και Μυθικά Πρότυπα
-Η Μουσική και ο Χορός στον Δημόσιο Βίο
-Η Μουσική και ο Χορός στον Ιδιωτικό Βίο
-Περί Χορών

H έκθεση πραγματοποιείται με τη συμβολή τριάντα πέντε Αρχαιολογικών Μουσείων της Ελλάδας.