Η Αυστραλία των Αυτοχθόνων σήμερα!

30.06.2004
Μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας είναι εκείνη των Αυτοχθόνων της Αυστραλίας με τίτλο "Ο τόπος μας: Η Αυστραλία των Αυτοχθόνων σήμερα", που εγκαινιάζεται στις 30 Ιουνίου στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη και θα διαρκέσει ως τις 5 Σεπτεμβρίου.
Μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας είναι εκείνη των Αυτοχθόνων της Αυστραλίας με τίτλο "Ο τόπος μας: Η Αυστραλία των Αυτοχθόνων σήμερα", που εγκαινιάζεται στις 30 Ιουνίου στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη και θα διαρκέσει ως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Είναι η πρώτη έκθεση αυτόχθονης αυστραλιανής τέχνης που φιλοξενείται στην Ελλάδα, αλλά είναι και η πλέον σημαντική περιοδεύουσα έκθεση του είδους. Δημιουργήθηκε από το Μουσείο Παουερχάουζ του Σίδνεϊ και το Μουσείο Βικτόρια της Μελβούρνης. Την επιμελήθηκαν αυτόχθονες Αυστραλοί, σε μια επιτυχή προσπάθεια να αναδειχθεί ένας από τους αρχαιότερους ζώντες πολιτισμούς και ένα από τα πλέον δυναμικά καλλιτεχνικά ρεύματα στον κόσμο. Παρουσιάζει δείγμα του πολιτιστικού πλούτου και της ιστορίας των αυτοχθόνων της νησιωτικής περιοχής του Torres Strait και ολόκληρης της Αυστραλίας.

Η έκθεση "Ο τόπος μας: Η Αυστραλία των Αυτοχθόνων σήμερα" αποτελεί μια μοναδική διεισδυτική ματιά σε έναν από τους αρχαιότερους ζώντες πολιτισμούς και σε ένα εκ των πλέον δυναμικών σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων στον κόσμο. Δομημένη γύρω από μια συμβολική εστία, μια υπαίθρια φωτιά, η έκθεση διηγείται ιστορίες αρχαίων πολιτισμών που είναι γεμάτες πολλές φορές με βίαιες συγκρούσεις με το σύγχρονο κόσμο, με καταστροφές και ξεριζωμούς, αλλά και με την αποφασιστικότητα των λαών να επιβιώσουν και να θριαμβεύσουν. Στην αναπαράσταση της υπαίθριας εστίας των Αβοριγίνων, τα παραπήγματα- ανεμοφράκτες μετατρέπονται σε έργα τέχνης και χειροτεχνίας, αποκαλύπτοντας πολιτιστική γνώση και πρακτικές χιλιάδων ετών, στοιχεία ανάμεικτα με εισαγόμενες τεχνικές και υλικά.

Οι ομάδες Αβοριγίνων επιμελητών από το μουσείο Powerhouse του Σίδνει και το μουσείο Victoria της Μελβούρνης κατάφεραν να συγκεντρώσουν μια δυναμική συλλογή έργων σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης των Αβοριγίνων, όπως πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, υφαντά, φωτογραφίες, χαρακτικά, αφίσες και βίντεο, που παρουσιάζονται στο κοινό υπό τους ήχους σύγχρονης μουσικής των Αβοριγίνων. Αντικείμενα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του κυνηγιού ή των κοινωνικών συνάξεων και των μετακινήσεων της κοινότητας των Αβοριγίνων, μαρτυρούν το διαρκή δεσμό τους με την αυστραλέζική γη, κυρίαρχο στοιχείο του πλέγματος των πεποιθήσεων που διατηρούν δεμένες τις κοινότητες τους. Αυτή ακριβώς η σχέση είναι που αποτελεί τον πυρήνα αυτής της απίστευτης ιστορίας της πολιτιστικής ανανέωσης και αναγέννησης, η οποία αποδεικνύει ότι η τέχνη αποτελούσε ανέκαθεν κομμάτι της καθημερινής ζωής των Αβοριγίνων.

Οι Θεματικές ενότητες της έκθεσης είναι οι εξής:
1. Εισαγωγή
2. Πνεύμα: Μεταξύ του ουρανού και της γης
3. Υπαιθρος: Εδώ για πάντα
4. Σύγκρουση α': Ρήξη, ξεριζωμός, καταστροφή
Σύγκρουση β': Δημοκρατία, ενότητα, συγγένεια
5. Οικογένεια: Δύναμη μέσω της κοινότητας
6. Πολιτιστική αναγέννηση και ανανέωση