Οιδίπους Τύραννος από την Ιαπωνία στο Ηρώδειο!

29.06.2004
Ένας διάσημος σκηνοθέτης, ο Ιάπωνας Γιούκιο Νιναγκάβα, που είχε συγκλονίσει το αθηναϊκό παλαιότερα με την παράστασή του "Μήδεια" του Ευριπίδη, επανέρχεται στην Αθήνα με την τραγωδία "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή. Η τραγωδία παρουσιάζεται στο Ηρώδειο την Πέμπτη 1, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Ένας διάσημος σκηνοθέτης, ο Ιάπωνας Γιούκιο Νιναγκάβα, που είχε συγκλονίσει το αθηναϊκό παλαιότερα με την παράστασή του "Μήδεια" του Ευριπίδη, επανέρχεται στην Αθήνα με την τραγωδία "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή. Η τραγωδία παρουσιάζεται στο Ηρώδειο την Πέμπτη 1, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουλίου (21.00) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Γιούκιο Νιναγκάουα έχει μια ιδιαίτερη και μακρόχρονη σχέση με την αρχαία τραγωδία. Η πρώτη φορά που σκηνοθέτησε τον Οιδίποδα Τύραννο ήταν το 1976, όταν καινοτόμησε εισάγοντας ένα χορό από 160 ηθοποιούς. Τη δεύτερη φορά, δέκα χρόνια αργότερα, σκηνοθέτησε την ποιητική διασκευή του έργου από τον Μουτσούο Τακαχάσι, με τον Μικιγίρο Χίρα στο ρόλο του Οιδίποδα και την Ασπασία Παπαθανασίου στο ρόλο της Ιοκάστης. Τότε, το 1986, παρουσίασε την παράστασή του σε ανοιχτό χώρο, στο Τόκιο, στο προαύλιο ενός ναού, για να την πλαισιώσει με τα πέτρινα σκαλοπάτια και το αίθριο μπροστά στο ναό, υπογραμμίζοντας την άποψή του για την αλληλεπίδραση των πολιτισμών, που γίνεται ακόμα πιο εμφανής στην τρίτη σκηνοθετική προσέγγιση του έργου.

Η διαφορά ανάμεσα στον καινούριο "Οιδίποδα"¨του Νιναγκάβα και στις δύο προηγούμενες παραστάσεις του είναι το κείμενο, που βασίστηκε στη νέα διασκευή της Χ. Γιαμαγκάτα, πολύ πιστή στο πρωτότυπο κείμενο του Σοφοκλή, με επιτυχή και σαφή μετάφραση.
Το μέγεθος του χορού στην παράσταση αυτή έχει μειωθεί μόλις στους 20 ηθοποιούς (από 160 και 79 σε προηγούμενα ανεβάσματα του Οιδίποδα από το Νιναγκάβα), μείωση που βασίζεται στην άποψη του σκηνοθέτη ότι: "Ο Οιδίποδας παρουσιάζεται κάθε φορά σαν ένας καινούριος ήρωας, κάτι που συνάδει με τις σημερινές τάσεις της κοινωνίας και με το σκεπτικό αυτό ο χορός αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο έργο."

Το τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Μανσάι Νομούρα του Θεάτρου Νο και της Ιοκάστης η Ρέι Ασάμι (πρώην πρωταγωνίστρια της θεατρικής ομάδας Τακαραζούκα, μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς στην Ιαπωνία, της οποίας οι ερμηνείες έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία).
Τη μουσική της παράστασης έχει αναλάβει ο Χ. Τόγκι, αυλικός μουσικός, γνωστός για τον ιδιαίτερο ήχο που δημιουργεί, κράμα της χαρακτηριστικής μουσικής της αυλής με τη σύγχρονη μουσική.

Εισιτήρια: 90, 75, 54, 38, 28 ευρώ