"Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο!

20.08.2004
Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η παράσταση περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και με πρωταγωνιστές την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, τη Μαρία Πρωτόπαππα και το Στέλιο Μάινα.
Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" παρουσιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με πρωταγωνιστές την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, τη Μαρία Πρωτόπαππα και το Στέλιο Μάινα.

"Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι", ένα από τα τελευταία έργα του Ευριπίδη, η διδασκαλία του οποίου τοποθετείται στο 405 π.Χ., πραγματεύεται το μύθο της θυσίας της Ιφιγένειας. Η ηρωίδα αποφασίζει την αυτοθυσία της με σκοπό την ένωση των Ελλήνων για την αντιμετώπιση των βαρβάρων.

Ο ρεαλισμός του Ευριπίδη σφραγίζει την ιδιοσυγκρασία της Ιφιγένειας, όπως και των περισσότερων προσώπων στην τραγωδία, αναλύοντας την ανθρώπινη φύση, τα ένστικτά της, τα πάθη της, τα κίνητρά της. Αμφιβάλλει, ανησυχεί, θέτει ερωτήματα, χωρίς να ξεχνά το αλάνθαστο των θεών και των παλιών ηθικών αρχών.

Η τραγωδία αρχίζει με την ανάκληση της απόφασης του Αγαμέμνονα να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια, στη θεά Αρτεμη. Ομως, η Ιφιγένεια προσφέρεται οικειοθελώς, στην εντολή της θεάς. Στο τέλος του έργου ο αγγελιοφόρος ανακοινώνει στην Κλυταιμνήστρα ότι η θυσία τελέστηκε αλλά στη θέση της κοπέλας, η θεά έβαλε μία ελαφίνα. Η τραγωδία κλείνει με την αναγγελία του ευνοϊκού ανέμου για τον εκστρατευτικό στόλο των Ελλήνων.

Ο Ευριπίδης πραγματεύεται το θέμα της θυσίας της Ιφιγένειας από τη σκοπιά που του επιβάλλουν οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής του, ενώ το ερώτημα που τίθεται, αν τελικά αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η επίτευξη ενός πολιτικού στόχου ή το δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή, παραμένει αναπάντητο.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Κ. X. Μύρης
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικά - κουστουμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Επιμέλεια Κίνησης: Μαριέλλα Νέστορα
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Περικλής Βασιλόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγαμέμνων - Στέλιος Μάινας, Πρεσβύτης - Γιώργος Βελέντζας, Μενέλαος - Γιάννης Νταλιάνης, Αγγελος Α - Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κλυταιμνήστρα - Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ιφιγένεια - Μαρία Πρωτόπαππα, Αχιλλέας - Νίκος Κουρής, Αγγελος Β - Γιάννης Νταλιάνης, Κορυφαία - Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.
Χορός: Εφη Λογγίνου, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Νικολέτα Ρηγάκη, Εύη Σαουλίδου, Μαριάνθη Φωτάκη.

Πρόγραμμα περιοδείας

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
1-2, Φεστιβάλ Χανίων
4, Φεστιβάλ Σπάρτης, Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο
6, Αρχαίο Θέατρο Ηλιδας
7, Ζάκυνθος, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο
11, Σάμος
28, Μουδανιά
30, Μερκούρεια 2004, Συκιές Θεσσαλονίκης

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
4-5, Φεστιβάλ Αθηνών, Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η παράσταση ξεκινά στις 20.30
7, Φεστιβάλ Παπάγου
8, Φεστιβάλ Αιγάλεω
10-11, Αρχαίο Ωδείο Πάτρας