Viva Nabucco!

08.06.2004
Η διάσημη όπερα "Νabucco" του Giuseppe Verdi, ένα λυρικό έργο μεγαλειώδη δομή, ρωμαλέα πνοή και εξαιρετικές μελωδίες, όπως το περίφημο χορωδιακό "Va pensiero", ανεβαίνει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (9, 10, 11 και 12 Ιουνίου) από μια πλειάδα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας, σε μια μεγαλειώδη παραγωγή, την οποία υπογράφει η Εθνική Λυρική Σκηνή.
&00 Η διάσημη όπερα "Νabucco" του Giuseppe Verdi, ένα λυρικό έργο μεγαλειώδη δομή, ρωμαλέα πνοή και εξαιρετικές μελωδίες, όπως το περίφημο χορωδιακό "Va pensiero", ανεβαίνει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (9, 10, 11 και 12 Ιουνίου, 21.00) από μια πλειάδα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας, σε μια μεγαλειώδη παραγωγή, την οποία υπογράφει η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ο "Ναμπούκο" (1842) του Τζουζέπε Βέρντι, η όπερα που θεμελίωσε τη μετέπειτα δόξα του μεγάλου μουσουργού, είναι γραμμένη σε λιμπρέτο του Temistocle Solera βασισμένο στο έργο "Nabucodonosor" των Anicet-Bourgeois και Francis Cornue.
Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνο τον Μάρτιο του 1842, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Το "Va pensiero", μάλιστα, το τραγούδι των Εβραίων σκλάβων των οποίων μοίρα κρατούν στα χέρια τους οι τύραννοι της Βαβυλωνίας, ταυτίστηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή με τον εθνικό ύμνο της εποχής για την απελευθέρωση της Ιταλίας από την Αυστρία.

Η υπόθεση του έργου τοποθετείται στο 605-562 π.Χ, την εποχή που αυτοκράτορας των Βαβυλωνίων είναι ο Ναβουχοδονόσωρ (Ναμπούκο), κυρίαρχος της γης των Ιουδαίων. Οταν αυτοανακηρύσσεται Θεός, προκαλεί την οργή του Θεού των Ιουδαίων που τον τιμωρεί. Ετσι δίδεται η ευκαιρία στη θετή του κόρη, την αδίστακτη Αμπιγκαΐλ, να πάρει την εξουσία στα χέρια της. Οταν στη φυλακή, ο Ναμπούκο αντιλαμβάνεται τις προθέσεις της Αμπιγκαΐλ, προσεύχεται στο Θεό και με τη βοήθειά του, κατορθώνει να επανέλθει στην εξουσία και να επιβάλει το δίκαιο.


Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος
Σκηνικά - Κοστούμια: Αγνή Ντούτση
Διεύθυνση χορωδίας: Φανή Παλαμίδη

Πρωταγωνιστούν: Alberto Mastromarino - Boris Stachenko (Nabucco), Lucia Mazzaria- Εlena Zelenskaya (Abigaille), Francesco Ellero D’Artegna - Andrea Silvestrelli (Zaccaria), Σταμάτης Μπερής - Δημήτρης Σιγαλός (Ismaele), Βικτόρια Μαϊφάτοβα - Μαρίτα Παπαρίζου (Fenena), Παύλος Σαμψάκης-Χρήστος Αμβράζης (Grand Saccerdote), Aντωνία Καλογήρου (Anna), Φίλιππος Δελλατόλας-Χρήστος Γιαννούλης (Abdalo).

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία της Ε.Λ.Σ. (Ακαδημίας 59-61) και στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39) στις τιμές των 80, 70, 60, 50 και 35 ευρώ.