Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας!

07.06.2004
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γιορταζει από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου τα 10 χρόνια ζωής του και είναι αφιερωμένο σε μια σπουδαία γυναίκα-ζωντανό μύθο του σύγχρονου χορού την Τρίσα Μπράουν!
&00 Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γιορταζει από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου τα 10 χρόνια ζωής του και είναι αφιερωμένο σε μια σπουδαία γυναίκα-ζωντανό μύθο του σύγχρονου χορού την Τρίσα Μπράουν!

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε το πρόγραμμα!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς στα ελληνικά πολιτισμικά πράγματα. Με γνώση και πίστη ότι η ανάπτυξη του σύγχρονου χορού αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά φαινόμενα της εποχής κατάφερε να στήσει γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία και τον τεράστιο πλούτο της. Ένα φεστιβάλ - παράθυρο στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να έχει νόημα χωρίς να πριμοδοτεί την ελληνική χορευτική δημιουργία. Η προβολή και ενίσχυση του εγχώριου δυναμικού με διαφορετικούς τρόπους (ανάθεση χορογραφικού έργου, στήριξη της πειραματικής διάθεσης νέων ομάδων, παρουσίαση καταξιωμένων δημιουργών) αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής του φεστιβάλ ήδη από την ίδρυσή του. Ενώ παράλληλα με τις παραστάσεις το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με σειρά προβολών video-dance μεγάλων καλλιτεχνών και χορευτικών παραστάσεων όσο και με σεμινάρια.

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι αφιερωμένο στην Τρίσα Μπράουν
Όσον αφορά στην Τρίσα Μπράουν, η αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος έρχεται να αποδείξει σπάνια ανθεκτικότητα στο πέρασμα του χρόνου όχι μόνο ως ακαταπόνητη εξερευνήτρια, αλλά και ως αληθινή "ποιήτρια της κίνησης" για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Το εύρος μιας τέτοιας δημιουργικότητας που δεν εξαντλείται στα όρια μιας τεχνικής ή ενός λεξιλογίου αφυπνίζοντας μοναδικά λογική και ευαισθησία, θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε μέσα από το πρόγραμμα που παρουσιάζει φέτος στην Καλαμάτα καθώς περιλαμβάνει ένα παλαιότερο έργο- ορόσημο στην ιστορία του χορού του 20ού αιώνα, όσο και πρόσφατες δημιουργίες της.

Γιάν Φαμπρ, ο ιδιοφυής πειραματιστής των σκηνικών τεχνών
Προσκεκλημένος του φεστιβάλ για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως πολυεπίπεδος δημιουργός έρχεται να μας αποκαλύψει το μοναδικό του ταλέντο να περιδιαβαίνει διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης με την ίδια πάντα πειστικότητα και εμβάθυνση. Παρουσιάζει στις 23, 24 και 25 Ιουλίου τον "Άγγελο Θανάτου", εγκατάσταση/ χοροθέατρο, σε δική του σύλληψη, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία. Πρόκειται για μια παράσταση στην οποία συναντώνται ιδιότυπα τρεις διάσημοι καλλιτέχνες : ο Άντυ Γουόρχολ, ο Ουίλιαμ Φόρσαϊθ και ο Γιαν Φαμπρ.

Τα πολλά πρόσωπα του γαλλικού χορού: από τον Φιλίπ Ντεκουφλέ ως τον Ζερόμ Μπελ
Ο Ντεκουφλέ αντλεί όπως πάντα την έμπνευσή του από τον κόσμο του τσίρκου και η γοητεία της γραφής του προκύπτει από τη συγχορδία χορού, σινεμά και μουσικών κλιπ. Μόνος στη σκηνή αυτή τη φορά, χορευτής, μίμος, χορογράφος, κινηματογραφιστής και ακροβάτης μαζί, ένας και όλοι ταυτόχρονα, επιδίδεται στις ευφυείς του οφθαλμαπάτες. Παραδοξολόγος όσο και ποιητικός, μας απογειώνει από το πραγματικό και μας καλεί να τον ανακαλύψουμε εκ νέου, πέρα από στερεότυπες αναγνώσεις. Να θυμίσουμε ότι το 1998 πρωτοεμφανίστηκε με την ομάδα του στην Καλαμάτα, στη διάρκεια του 4ου φεστιβάλ με το έργο "Triton".
Στην αντίπερα όχθη και πιο συγκεκριμένα στο ρεύμα της αμφισβήτησης του χορευτικού θεάματος ανήκει ο επίσης γνώριμος του φεστιβάλ, εννοιακός χορογράφος, Ζερόμ Μπελ. Χωρίς σκηνικά και κοστούμια, μόνο με το νοσταλγικό μουσικό χαλί του dj και ένα πολυάνθρωπο σώμα άλλοτε να κινείται με ρυθμό κι άλλοτε να ακινητεί, ερεθίζει τις αισθήσεις. Μπορεί να ενοχλεί, μπορεί να προβληματίζει, σίγουρα ωστόσο βγάζει το θεατή από την αναπαυτική του θέση. Ίσως τελικά η παράσταση να μη λαμβάνει χώρα στη σκηνή, αλλά στο μυαλό μας.
Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και την AFAA

Ο σύγχρονος βρετανικός χορός και οι αφρο-αμερικανικές επιρροές του
Το φεστιβάλ υποδέχεται τον Μάικλ Κλαρκ, το αναρχικό παιδί της βρετανικής χορευτικής σκηνής που πάνω από είκοσι χρόνια συνδυάζει παράτολμα την τεχνική του μπαλέτου με εκκεντρικά κοστούμια, ροκ μουσική και ευρηματικά σκηνικά. Στην Καλαμάτα παρουσιάζει μαζί με την ομάδα του, σε πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα, το έργο "Ω! Θεά μου". Χορογραφώντας ετερόκλητες μουσικές -από τους Τ. Ρεξ, στον Ερίκ Σατί κι από εκεί στην Πι Τζέι Χάρβεϋ και τους Σεξ Πίστολς- παράγει ένα έργο σκοτεινό, πρωτόγονο και μαζί τρυφερό και εύθραυστο.
Στο πνεύμα του χορού πρόκειται να μας μυήσουν με το δικό τους αυθεντικό τρόπο οι χορευτές της Ομάδας Χορού του Irven Lewis, (Έρβιν Λιούις) μιας ομάδας urban dance (χορού της πόλης) από τη Μ. Βρετανία. Οι απίστευτες γέφυρες, ανάμεσα στη τζαζ, το street dance, το μπαλέτο αλλά και τον σύγχρονο χορό, μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα στυλ μοναδικό, με λαϊκά και έντεχνα στοιχεία.
Σε συνεργασία με the British Council.

Οι ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν
Πολυγραφότατος και πληθωρικός ο Κωνσταντίνος Ρήγος στα 14 χρόνια της δημιουργικής του πορείας είναι αναμφίβολα από τους στυλοβάτες της άνοιξης του χοροθεάτρου στο τοπίο του νέου ελληνικού χορού. "Ο Ταξιδιώτης του Χειμώνα", συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε με το Χοροθέατρο Οκτάνα το 2003, με το οποίο συμμετέχει στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, είναι μια από τις καλύτερες στιγμές του ως σκηνοθέτη και χορογράφου αλλά και μια γόνιμη συνεργασία του με τον Διονύση Φωτόπουλο σε σκηνικά και κοστούμια.
Η δεύτερη ελληνική ομάδα που συμμετέχει στο φεστιβάλ, η sinequanon, με έμφαση στο πνεύμα της συλλογικότητας αναζητά την ταυτότητά της αρχικά μέσα από αμιγώς κινητικές αναζητήσεις και πειραματισμούς, ενώ τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ενότητα φόρμας και περιεχομένου. Ο Δημήτρης Σωτηρίου, η Κική Μπάκα και ο Ερμής Μαλκότσης συν-χορογράφησαν το "Δε με χωρά ο τόπος", με τη Μάρθα Φριντζήλα (τραγούδι) και τον Βασίλη Ματζούκη (κρουστά) να συνθέτουν το ζωντανό ηχητικό υλικό μιας παράστασης που κινητοποιεί μνήμη και αισθήσεις.

Αναπόσπαστο, τέλος, μέρος του φεστιβάλ αποτελούν τα καθιερωμένα σεμινάρια χορού που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου, παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργικής επαφής με συγκεκριμένες τεχνικές του χορού μέσα από διεθνώς καταξιωμένους δασκάλους. Το σεμινάριο φέτος θα γίνει από την Keren Levi. Η Κέρεν Λέβι υπήρξε χορεύτρια των ομάδων Batsheva Ensemble και Kibbutz Dance Company.
Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας του Ισραήλ.

Πληροφορίες εισιτηρίων και κρατήσεις μέσω πιστωτικών κρατών (VISA & MASTERCARD): τηλ: 27210 85015 & 27 210 85034
Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ & 15 ευρώ (φοιτητικό)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο:
Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας
Παν. Καίσαρη 6, 24100 Καλαμάτα
Τηλ: 27210 83086 & 27210 90886 Φαξ: 27210 26966 E-mail: [email protected]