Ο Νίκος Μoυρατίδης στο e-go!

29.04.2004
Σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο και σε δισκογραφικές εταιρείες. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση. Ο Νίκος Μουρατίδης μίλησε στο e-go.gr για το καινούριο του βιβλίο, τον "Μικρό Αλκιβιάδη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες", και την προσωπική του πορεία.
Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά. Σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο και σε δισκογραφικές εταιρείες. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση ("Μάνα είναι Μόνο Μία", "Αθήνα-Θεσσαλονίκη" και άλλα).
"Ο μικρός Αλκιβιάδης και οι Ολυμπιακοί Αγώνες" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα που απευθύνεται σε παιδιά. Πρόκειται για μία συναρπαστική περιπέτεια στην αρχαία Ελλάδα με ήρωα το μικρό Αλκιβιάδη, ένα δεκάχρονο αγόρι που ζει στην Αυλίδα μέχρι που απρόσμενα γεγονότα αλλάζουν τη ζωή του. Ο μικρός ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι αναζητώντας τον πατέρα του, γνωστό υδραγωγό που πρόκειται να επισκευάσει το υδραγωγείο της Ολυμπίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Νίκος Μουρατίδης μίλησε στο e-go.gr για το καινούριο του βιβλίο και την προσωπική του πορεία.

e-go: Πώς γεννήθηκε ο "Μικρός Αλκιβιάδης";
Ν.Μ: Ο μικρός Αλκιβιάδης γεννήθηκε πολύ αναπάντεχα. Στα τέλη του ΄90 άρχισα και πάλι νa διαβάζω για την αρχαία Ελλάδα, με έμφαση στον 5ο αιώνα π.Χ. Από αρχαία κείμενα και ιστορικά μυθιστορήματα, μέχρι δοκίμια και Αισχύλο. Αρχικά σκέφτηκα να κάνω ένα σενάριο για μίνι-σίριαλ με τον Περικλή και την Ασπασία. Δεν βρήκα ανταπόκριση και μια και είχα φρέσκα όλα όσα είχα διαβάσει ... μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα νέο ήρωα. Ζήλεψα είναι η αλήθεια και την επιτυχία του Χάρι Πόττερ. Του έδωσα το όνομα του πατέρα μου και έτσι γεννήθηκε.

e-go: Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την παιδική λογοτεχνία;
Ν.Μ: Δεν ξέρω γιατί, αυτό πού ξέρω είναι οτι την περίοδο που διάβαζα για την αρχαία Ελλάδα πέρασα καταπληκτικά, αλλά και όταν μετά στρώθηκα στο γράψιμο πέρασα επίσης καλά. Εκανα δύο ταξίδια που τα είχα ανάγκη. Ένα στην αρχαία Αθήνα και ένα στην παιδική μου ηλικία. Δύο ταξίδια που με λύτρωσαν, σε μία περίοδο που δεν ήταν απ' τις καλύτερες μου. Μάλλον είχα την ανάγκη έστω για λίγο να ξαναγίνω παιδί.

e-go: Πώς μπορεί κάποιος να αγγίξει την ψυχή ενός παιδιού;
Ν.Μ: Με την φαντασία, την πλοκή, την δράση την αγωνία... και πάνω από όλα με την αλήθεια.

e-go: Τι σημαίνουν για εσάς οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες;
Ν.Μ: Στη σημερινή εποχή οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν μου λένε τίποτα. Ίσα-ίσα που δεν τους ήθελα κιόλας. Όλο αυτό το πανηγύρι των χορηγών, των μεγάλων εταιριών, του ντόπινγκ και των δισεκατομμυρίων δεν μου λέει τίποτα. Συγκινούμαι αφάνταστα όταν διακρίνονται Έλληνες αθλητές, αλλά μέχρι εκεί. Ολη αυτή η φασαρία μας έχει φτάσει στα όρια μας.

e-go:Τι μήνυμα "περνά" η ιστορία του μικρού Αλκιβιάδη;
Ν.Μ Τα μηνύματα στο βιβλίο μου είναι πάρα πολλά. Νομίζω οτι χωρίς να έχω κάποιο δασκαλίστικο ύφος, περνάω πολλά θετικά πράγματα για τά παιδιά. Και μόνο η λαχτάρα του μικρου Αλκιβιάδη να πάει σχολείο και να μορφωθεί, να μάθει πράγματα, είναι πολύ ισχυρό μήνυμα για τα παιδιά που βαριούνται το σχολείο. Το να έχουν θάρρος, πείσμα, να φτάνουν στο στόχο τους, να πιστεύουν στή φιλία, να είναι γεναίοι ... είναι μερικά ακόμα.

e-go: Η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του μικρού σας ήρωα. Πόσο έχει επηρεάσει τη δική σας πορεία;
Ν.Μ: Η μόνη τύχη που είχα στη ζωή μου ήταν οτι πάντα δούλευα για πράγματα που τα αγαπούσα. Γιατί κατά τ΄άλλα , έχω δουλέψει απίστευτα σκληρά και ακόμα το κάνω.

e-go: Ο μικρός Αλκιβιάδης αναζητώντας τον πατέρα του, βιώνει τη δική του "Οδύσσεια". Τελικά τι έχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή: το ταξίδι ή ο προορισμός;
Ν.Μ: Το ταξίδι πάνω απ' όλα. Ανεπανάληπτη γοητεία για τη ζωή μας. Τόση γνώση και τόση εμπειρία μόνο από τέτοια ταξίδια.

e-go: Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με το παιδί και στον τομέα της μουσικής;
Ν.Μ: Τα πάντα με ενδιαφέρουν, αρκεί να μπορώ να προσφέρω. Αν κάτι δεν το ξέρω, δεν το φαντάζομαι, δεν μου "λέει" κάτι δεν το κάνω. Τα παιδιά με ενδιαφέρουν πολύ. Η μουσική επίσης. Αν λοιπόν κάπου μπορώ να βοηθήσω, θα το κάνω με χαρά. Αρκεί να μην βγαίνουν τα παιδάκια και μαιμουδίζουν τραγουδώντας τσιφτετελοεπιτυχίες ή συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς για τηλεοπτική κατανάλωση.

e-go: Έχετε σπουδάσει κινηματογράφο, ασχολείστε με τη δισκογραφία, το ραδιοφωνο, την τηλεόραση... και τώρα με τη συγγραφή. Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο;
Ν.Μ: Το ραδιόφωνο και το γράψιμο. Θέλω να οδηγηθώ προς τα κεί. Θέλω πια ήρεμες και μοναχικές απασχολήσεις.

e-go: Θα συνεχίσετε να ασχολείστε με την παιδική λογοτεχνία; Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;
Ν.Μ: Επειδή ο Μικρός Αλκιβιάδης πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής, μου λένε από τις εκδόσεις Καστανιώτη να ετοιμάζω σιγά-σιγά την νέα περιπέτεια του μικρού μας ήρωα. Να υπάρξει και συνέχεια δηλαδή, με κάτι νέο. Θα δούμε ... κάτι σκέφτομαι ήδη και είμαι ενθουσιασμένος.