Το θέατρο Πόρτα σε νέες θεατρικές "περιπέτειες"

03.05.2004
Δύο ταλαντούχοι νέοι σκηνοθέτες έχοντας στη διάθεσή τους εξαίρετους ηθοποιούς θα ανεβάσουν δύο έργα στο θέατρο πόρτα. Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί το έργο του Μάικ Κένι Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι, ενώ ο Γιώργος Λάνθιμος θα σκηνοθετήσει, για τους ενήλικες, το έργο της Ντέα Λόερ Blaubart .
Καινούριες δραστηριότητες ξεκινούν στο Θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, δίπλα στις γνωστές ... δίνοντας έτσι μια νέα και πολύπλευρη δυναμική.
Σ' αυτά τα πλαίσια εγκαταστάθηκε ένα μικρό λυόμενο θέατρο που θα φιλοξενήσει δύο έργα "δωματίου ", το ένα για μικρά παιδιά και το άλλο για ενήλικες. Ο καινούριος αυτός χώρος στο κέντρο της πόλης θα στεγάσει παράλληλα, σεμινάρια για παιδιά, εκπαιδευτικούς, και θεατρολόγους.
Τέλος, ύστερα από σημαντικό χρονικό διάστημα η Μικρή Πόρτα επιχειρεί πάλι από τον Ιούνιο μια μεγάλη, θερινή περιοδεία, σε όλη την Ελλάδα, με το τελευταίο της έργο "Ο Ελαφοβασιλιάς".

Ενα από τα προβλήματα για τα οποία η Ξένια Καλογεροπούλου αναζητούσε μια λύση τα τελευταία χρόνια ήταν και η αξιοποίηση ορισμένων εξαίρετων έργων για παιδιά που δεν ταίριαζαν στη μεγάλη σκηνή της Πόρτας. Το ίδιο συνέβαινε και με "άλλου είδους και ύφους" έργα για ενήλικες.
Το ανέβασμα των δυο έργων που θα εγκαινιάσουν το καινούριο θέατρο ανατέθηκε σε ταλαντούχους νέους σκηνοθέτες που θα έχουν στη διάθεσή τους εξαίρετους ηθοποιούς. Ετσι ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί το έργο του Μάικ Κένι Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι, ενώ ο Γιώργος Λάνθιμος θα σκηνοθετήσει, για τους ενήλικες, το έργο της Ντέα Λόερ Blaubart .

Αναλυτικά:

"Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι" του Μάικ Κένι για παιδιά από 4- 8 ετών
Κάθε χρόνο, στο τέλος του καλοκαιριού, η Ελλη περνάει λίγες μέρες με τον παππού και τη γιαγιά της που μένουν κοντά στη θάλασσα. Όταν πρωτοπήγε εκεί η Ελλη ήταν στην κοιλιά της μαμάς της. Τον άλλον χρόνο ήταν μωρό. Και έκλεγε. Μετά περπατούσε. Μετά μιλούσε. Πολύ. Τώρα όμως κάτι έχει αλλάξει. Η γιαγιά δεν είναι πια εκεί. Δεν μαγειρεύει στην κουζίνα. Ούτε σκαλίζει στον κήπο. Ούτε ταίζει τις κότες. Δεν είναι πουθενά. Πού έχει πάει;
Ο παππούς λέει ότι έφυγε μ' ένα τσίρκο. Γιατί όμως; Και πότε θα ξανάρθει;
Πρόκειται για ένα τρυφερό ποιητικό έργο με θέμα την απουσία και τη μνήμη , που καταφέρνει να συμφιλιώσει το μικρό παιδί με την ιδέα της απώλειας χωρίς να αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη θάνατος.
Το έργο ανεβαίνει, στις 8 Μαίου, σε μετάφραση Κωστή Σκαλιόρα, σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, μουσική Νίκου Βίττη, και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Θοδωρής Μάσχας.
Βοηθοί σκηνογράφου οι, Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου και Τατιάνα Σουχορούκωφ.
Παίζουν, ο Δημήτρης Καταλειφός και η Ιωάννα Παππά
Παραστάσεις για τα παιδιά : Σάββατο 3.00 μ.μ, Κυριακή 11.00 π.μ και 3.00 μ.μ
Το έργο θα παίζεται και κάθε Τρίτη βράδυ στις 9.00, για τους ενήλικες.

Blaubart της Ντέα Λόερ
Ο Μπλάουμπαρτ σκοτώνει ό τι αγαπάει: αυτό είναι το βασικό μοτίβο του έργου. Οι γυναίκες που δολοφονούνται όμως είναι εξίσου υπεύθυνες για το τέλος τους όσο και ο δολοφόνος τους. Γιατί όλες ζητούν μια αγάπη "πέρα από τα όρια" για την οποία θα ήταν πρόθυμες να πεθάνουν. Ετσι όταν πεθαίνουν στα χέρια του Μπλάουμπαρτ, βρίσκουν αυτό που ζητούν: τη λύτρωση. Ο ίδιος ο Μπλάουμπαρτ γίνεται δολοφόνος χωρίς να το θέλει. Η πρώτη του γυναίκα πεθαίνει για να του αποδείξει την "πέρα από τα όρια" αγάπη της, μια πράξη που τον αυτοενοχοποιεί ως δολοφόνο ώσπου να βρει το τέλος από τη μόνη γυναίκα που δεν αγάπησε: μια τυφλή.
Μια σύγχρονη εκδοχή του Κυανοπώγωνα όπου η διάσημη Γερμανίδα συγγραφέας πραγματεύεται με, μελανό χιούμορ την ανικανότητα, συχνά, των ανθρώπων να σηκώσουν το βάρος τής αληθινής αγάπης.

Το έργο ανεβαίνει στις 8 Μαίου, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, μουσική Coti K και φωτισμούς Θύμιου Μπακαντάκη.
Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Κωστής Παπαδάκης και βοηθοί σκηνογράφου οι: Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου και Τατιάνα Σουχορούκωφ.
Παίζουν: Αμαλία Μουτούση(σε έξι ρόλους), Μαρία Πανουργιά και Χρήστος Πασσαλής.

Η παράσταση θα παίζεται Τετάρτη - Κυριακή από τις 8 Μαίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.