Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έκανε μια ανακοίνωση για τα πλέον δημοφιλή Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, το Instagram και το Threads που σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στην πολιτική της για τα fake news.
Αντλώντας έμπνευση από την πορεία του Ίλον Μασκ και την πλατφόρμα X, η Meta αποφάσισε να καταργήσει το τμήμα πιστοποίησης της αλήθειας των αναρτήσεων, επιτρέποντας πλέον τη δημοσίευση διαφιλονικούμενων θεμάτων και εκφράσεων που αφορούν πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα.
Αυτή η αλλαγή αναμένεται να φέρει νέες προκλήσεις στην ήδη τεταμένη συζήτηση για την υπευθυνότητα των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών και τη διαχείριση της παραπληροφόρησης στον διαδικτυακό χώρο.
Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή Συνδέσεις ο Δημήτρης Αλικάκος, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Greek Hoaxes. «Από το 2016 η Meta έχει ένα πρόγραμμα ελέγχου ψευδών γεγονότων με 170 ομάδες σε όλον τον κόσμο που προσπαθούν να εντοπίζουν και να καταρρίπτουν το ψευδές θέμα στις πλατφόρμες της Meta» εξήγησε για τον τρόπο λειτουργίας του ελέγχου fake news. Όπως τόνισε, «δεν κατεβάζουμε αναρτήσεις, απλά βάζουμε μία σήμανση ότι είναι ψευδές. Δεν μπορούμε τεχνικά να το κατεβάσουμε, καμία ομάδα στον κόσμο. Στην Αμερική θα τελειώσει ο έλεγχος σε δύο μήνες, για την Ευρω΄πη το άφησε ανοιχτό ο Ζάκερμπεργκ».
Υποστήριξε πως η παραπληροφόρηση δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό πρόβλημα, αλλά ένα φαινόμενο που επηρεάζει την κοινωνία και τη δημοκρατία: «Η παραπληροφόρηση μπορεί να διαδοθεί με εκρηκτική ταχύτητα. Ένα ψεύτικο άρθρο μπορεί να γίνει viral σε λίγες ώρες, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη. Είναι απαραίτητο οι δημοσιογράφοι και οι fact-checkers να λειτουργούν με διαφάνεια και αυστηρά κριτήρια».
Όπως είπε, «για πρώτη φορά στην ιστορία έγινε live fact checking την ώρα του debate Τραμπ - Χάρις και ήταν θρίαμβος της δημοσιογραφίας. Στο τέλος οι δημοσιογράφοι διέψευσαν τον Τραμπ για αυτά που είπαν. Τώρα θα γιγαντωθεί η παραπληροφόρηση».
Σύμφωνα με τον κ. Αλικάκο, ο ανεξάρτητος έλεγχος των πληροφοριών είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Η ταχύτητα διάδοσης της παραπληροφόρησης μέσω των social media καθιστά την αναγνώριση και αποδόμησή της πιο δύσκολη. Παράλληλα, τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να συνεργάζονται με fact-checking οργανισμούς, προκειμένου να προσφέρουν ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες στους πολίτες.
Επιπλέον, μίλησε για τον κίνδυνο λογοκρισίας που συνοδεύει την επιβολή φίλτρων στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων. «Τα φίλτρα και οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι πλατφόρμες μπορεί να μειώνουν την τοξικότητα, αλλά εγκυμονούν τον κίνδυνο περιορισμού της ελευθερίας του λόγου. Η διατήρηση της ισορροπίας είναι εξαιρετικά δύσκολη», ανέφερε.
Όπως τόνισε, η οικονομική υποστήριξη που παρείχε ο ιδρυτής του Facebook στις ομάδες που ανά τον κόσμο έκαναν τον έλεγχο για τα fake news στην πλατφόρμα του ήταν τεράστια όμως τώρα θα πάψει να το κάνει. Ο λόγος; Όπως είπε ο κ. Αλικάκος, η έλευση Τραμπ στην θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.