Ένας αιώνας βελγικής ζωγραφικής στο Μουσείο Φρυσίρα

31.03.2004
Από τις 18 Μαρτίου ως τις 30 Ιουνίου το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει πανόραμα βελγικής ζωγραφικής από το τέλος του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας με τίτλο "Από τον Felicien Rops στον Jan Fabre".
Από τις 18 Μαρτίου ως τις 30 Ιουνίου το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει πανόραμα βελγικής ζωγραφικής από το τέλος του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. H έκθεση, που εγκαινιάστηκε από το βέλγο Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Claude Rijmenans, έχει τίτλο "Ένας αιώνας βελγικής ζωγραφικής: Από τον Felicien Rops στον Jan Fabre".

H βελγική τέχνη, μακριά από θεωρητικούς στόμφους, δημιούργησε την παράδοσή της μέσα από απλές διατυπώσεις. Στο κέντρο, αναπόφευκτα, παραμένει η ζωγραφική, ακόμα και ως ύλη, κίνηση ή σκέψη. Η έκθεση αυτή, που διοργανώθηκε από ιδιωτικές συλλογές, αποτελεί μια πρόκληση στο βλέμμα, μαρτυρώντας τον εικαστικό πλούτο του Βελγίου. Γη συλλεκτών, το Βέλγιο, δεν έπαψε να πλουτίζει με έργα που επιβεβαιώνουν συγχρόνως την ποιότητα των δημιουργών και τη γενναιοδωρία μιας δραστήριας κοινωνίας που δε σταμάτησε να αντλεί την ταυτότητά της από την τέχνη.

Το Μουσείο παρουσιάζει καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας σε μια διαδρομή που έχει το χαρακτήρα ενός δοκιμίου.
Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται: ο κατεξοχήν "ερωτικός" ζωγράφος - σχεδιαστής του τέλους του 19ου αιώνα Felicien Rops, ο "δάσκαλος" του βελγικού συμβολισμού Fernand Khnopff, ο εξπρεσσιονιστής, εκφραστής της κωμικοτραγικής πραγματικότητας James Ensor, ο ζωγράφος των ερημικών και μελαγχολικών τοπίων Leon Spialliaert, ο πρωτοπόρος του φλαμανδικού εξπρεσσιονισμού Constant Permeke, ο καλλιτέχνης - σταθμός στην ιστορία της τέχνης του 20ου αιώνα, ιδιοφυής σουρεαλιστής Rene Magritte, ο ιδιότυπος σουρεαλιστής Paul Delvaux, ο συνιδρυτής της περίφημης ομάδας Cobra Pierre Alechinsky, ο εφευρέτης - οραματιστής Panamarenko, και ο νεότερος ιδρυτής της σύγχρονης βελγικής δημιουργίας Jan Fabre.

Aπώτερος στόχος είναι να τονιστούν τα σταυροδρόμια και οι συναντήσεις, οι οποίες -πέρα από τη λογική των κινημάτων που κατεύθυναν σημαντικά τη γραφή της ιστορίας της τέχνης του 20ου αιώνα- συνδυάζουν, αντιπαραθέτουν και ενώνουν για να ελευθερώσουν τα δυναμικά στοιχεία που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της βελγικής τέχνης.

Η έκθεση, η οποία συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο που επιμελείται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών Michel Draguet, περιλαμβάνει συνολικά 80 έργα από 41 Βέλγους καλλιτέχνες.

18 Μαρτίου - 30 Ιουνίου 2004, Μουσείο Φρυσίρα, κτίριο Μονής Αστερίου 3. Ξεναγήσεις: Από 28/3 κάθε Σάββατο και Κυριακή στιε 12.30