Στο Μεγάλο Δρόμο του Τσέχοφ...

02.04.2004
Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αντον Τσέχοφ, το θέατρο της Άνοιξης παρουσιάζει ένα νεανικό έργο του μεγάλου συγγραφέα που επέδρασε όσο κανένας άλλος στη θεατρική λογοτεχνία του εικοστού αιώνα. "Στο Μεγάλο Δρόμο", λοιπόν, μία στάση κατά μήκος μίας διαδρομής της οποίας δεν ξέρουμε ούτε την αφετηρία ούτε το τέλος.
Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αντον Τσέχοφ, το θέατρο της Άνοιξης παρουσιάζει ένα νεανικό έργο του μεγάλου συγγραφέα που επέδρασε όσο κανένας άλλος στη θεατρική λογοτεχνία του εικοστού αιώνα.
"Στο Μεγάλο Δρόμο", λοιπόν, μία στάση κατά μήκος μίας διαδρομής της οποίας δεν ξέρουμε ούτε την αφετηρία ούτε το τέλος. Μία κιβωτός που προσφέρει καταφύγιο, αλλά την ίδια στιγμή λειτουργεί και σαν εξομολογητήριο. Το μωσαϊκό μίας κοινωνίας που παλεύει με τη ζωή και τις χίμαιρές της, αγωνίζεται να κατανοήσει, προσπαθεί να ταξιδέψει αν και τις περισσότερες φορές μοιάζει καταδικασμένη στην ακινησία και την επανάληψη.
Η παράσταση του θεάτρου της Άνοιξης έχει δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος το έργο του Τσέχοφ, με την προσθήκη μικρών μονολόγων από τα ώριμα έργα του συγγραφέα "Ο Γλάρος", "Ο Θείος Βάνιας", "Ο Βυσσινόκηπος".
Στο δεύτερο μέρος, τρεις σκηνοθέτες της νεώτερης γενιάς, δημιουργούν μέσα από ισάριθμες μικρές παραστάσεις δρώμενα, το σχόλιό τους για την παράσταση του πρώτου μέρους. Με αυτόν τον τρόπο, το Θέατρο της Άνοιξης προκαλεί έναν διάλογο-αντίλογο- σχόλιο, μεταξύ καλλιτεχνών διαφορετικής γενιάς, ελπίζοντας σε πρόκληση περαιτέρω διαλόγου με το κοινό.

Μέρος Πρώτο:
Στο Μεγάλο Δρόμο
Διασκευή- Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Μαργαρίτης
Κοστούμια: Μαρία Τσοπάνογλου

Παίζουν με την σειρά που εμφανίζονται:
Χρυσάνθη Δούζη, Σοφία Βούλγαρη, Δημοσθένης Φίλιππας, Δημήτρης Σταμούλης, Αντώνης Μπαμπούνης, Ηλίας Πετροπουλέας, Κώστας Ανταλόπουλος, Ντέμπορα Γιαννακοπούλου
Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στις μεταφράσεις των: Χρήστου Παπαδημούλη, Λένας Φιλίποβα, Αντιγόνης Φιλιπποπούλου (μονόλογοι από το θείο Βάνια, τον Γλάρο, τον Βυσσινόκηπο

Μέρος δεύτερο
Σχόλιο Α
Σκηνοθεσία: Τώνια Ράλλη
Εικαστική επιμέλεια: Ελένη Φαρδελλά
Video Art: Ευάγγελος Παπαποστόλου
Μουσική: Τάκης Τσάφος-Μάνος Πατεράκης
Παίζει η ηθοποιός: Μελίνα Ζαχαροπούλου

Σχόλιο Β
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σίμωνας
Μουσική επιμέλεια: Στάθης Νταφαλιάς
Παίζει: Σταυρούλα Γεωργίου

Σχόλιο Γ
Σκηνοθεσία: Σιαμάκ Ετεμαντή

Εν όψει του Πάσχα, το Θέατρο της Άνοιξης θα δώσει τρεις έκτακτες παραστάσεις παραστάσεις στις 21.00 τη Μεγάλη Δευτέρα 5 Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη 6 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου
Οι παραστάσεις θα σταματήσουν για το Πάσχα και θα επαναληφθούν την Τετάρτη 14 Απριλίου και θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή 2 Μαΐου.