Γεράσιμος Δενδρινός, Αλκης

26.03.2004
Ο Γεράσιμος Δενδρινός καταπιάνεται με ένα αρκετά "ευαίσθητο" θέμα, αυτό της αντρικής ομοφυλοφιλίας, και δημιουργεί ένα μυθιστόρημα χαμηλών τόνων με εσωτερικές κατά κύριο λόγο εξάρσεις που υποβάλλουν σε μία απνευστί ανάγνωση.
Η καταγραφή της σχέσης δύο ανθρώπων, του Ηλία και του Αλκη, όπως προκύπτει ύστερα από τυχαία γνωριμία μιας νύχτας στην παραλία της Ελευσίνας. Ο Αλκης είναι ένας σαραντάχρονος μαθηματικός που ζει με την άρρωστη μητέρα του σε ένα αυθαίρετο στην Ελευσίνα. Ο Ηλίας από την άλλη πλευρά είναι παντρεμένος με την Αννα και έχουν ένα γιο, τον Κλέαρχο. Ο Κλέαρχος κατά "σατανική" σύμπτωση όχι μόνο είναι μαθητής του Αλκη, αλλά φαίνεται ότι του έχει και ιδιαίτερη αδυναμία. Τα πράγματα περιπλέκονται φοβερά όταν οι δύο άντρες συναντιούνται στο σχολείο -μετά την πρώτη τους τυχαία ερωτική συνάντηση στον περίβολο ενός εργοστασίου με φόντο το Θράσιο πεδίο- και συνειδητοποιούν τους ρόλους τους...

Οι αναστολές, η σύγχυση και οι υπολογισμοί που τόσο ύπουλα χτίζει ο ασφυκτικός περίγυρος κακοφορμίζουν τα συναισθήματα. Κομμένα βλέμματα, ανολοκλήρωτες φράσεις, ανασφάλεια, αγωνία, μουδιασμένα μέλη και αγγίγματα ερωτικά, όλ' αυτά επιτείνουν την ένταση της ιστορίας που ξετυλίγεται κινηματογραφικά μπροστά στα ματιά του αναγνώστη.
Ο Γεράσιμος Δενδρινός καταπιάνεται με ένα αρκετά "ευαίσθητο" θέμα, αυτό της αντρικής ομοφυλοφιλίας, και δημιουργεί ένα μυθιστόρημα χαμηλών τόνων με εσωτερικές κατά κύριο λόγο εξάρσεις που υποβάλλουν σε μία απνευστί ανάγνωση. Χωρίς καθόλου να προκαλεί, μας ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά την ψυχοσύνθεση των ηρώων του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο της σχέσης τους και όχι στην σαρκική της έκφανση.


Eκδόσεις Μεταίχμιο
Συγγραφέας: Γεράσιμος Δενδρινός
Τίτλος: Αλκης
Σελίδες: 213
ISBN: 960-375-569-9