Το ΕΙΠ στην έκθεση βιβλίου της Λειψίας!

24.03.2004
Αρχίζει την 25η μαρτίου στη Λειψία η ετήσια Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει στην έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 28 του μηνός, στο εθνικό περίπτερο (ΠΟΕΒ, ΕΚΕΒΙ, ΥΠΠΟ), και οργανώνει πολλές εκδηλώσεις:
Αρχίζει την 25η μαρτίου στη Λειψία η ετήσια Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει στην έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 28 του μηνός, στο εθνικό περίπτερο (ΠΟΕΒ, ΕΚΕΒΙ, ΥΠΠΟ), και οργανώνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Ανάγνωση και διάλογος
Στο πλαίσιο της σειράς Μικρές γλώσσες - Μεγάλες λογοτεχνίες παρουσιάζονται:
α) Η Ιωάννα Καρυστιάνη από την Ελλάδα και ο Joe Friggieri από τη Μάλτα. Η εκδήλωση θα γίνει στο Cafe Europa στο χώρο της έκθεσης (25.03.2004)
β)Η Αμάντα Μιχαλοπούλου από την Ελλάδα και ο Bohuslav Vanek-Uvalsky από την Τσεχία συναντώνται στο Cafe Europa (27.03.2004)
Παρουσίαση του βιβλίου: "Το κοστούμι στο χώμα" από την Ιωάννα Καρυστιάνη.
Η συγγραφέας του βιβλίου, Ιωάννα Καρυστιάνη συζητά με την μεταφράστρια Μichaela Prinzingen και την λέκτορα Gesine Dammel. Πριν από την παρουσίαση του βιβλίου θα προβληθεί απόσπασμα από την ταινία Οι Γυναίκες των Ναυτικών με την Ιωάννα Καρυστιάνη στην Κρήτη και στην Άνδρο. Μία ταινία της Vera Botterbusch,παραγωγής της Βαυαρικής Τηλεόρασης.

26.03.2004:Γερμανική Βιβλιοθήκη Λειψίας
Έκθεση με θέμα Νεοελληνική λογοτεχνία σε γερμανική μετάφραση παρουσιάζεται στους χώρους της γερμανικής βιβλιοθήκης στη Γερμανική Βιβλιοθήκη της Λειψίας από τις 13 Φεβρουαρίου ως τις 8 Μαίου.

29.03.2004: Βερολίνο
Αμέσως μετά τη έκθεση της Λειψίας το ΕΙΠ οργανώνει στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της σειράς "Μικρές γλώσσες-Μεγάλες λογοτεχνίες" εκδήλωση -ανάγνωση κειμένων, με τη συμμετοχή των συγγραφέων Hana Andronikova (Τσεχία), Kristina Carlson (Φιλανδία), Michal Hvoredky (Σλοβακία), Αμάντα Μιχαλοπούλου (Ελλάδα), Giedra Radvilaviciute(Λιθουανία). Η εκδήλωση θα γίνει στον Οίκο Λογοτεχνίας του Βερολίνου

23 - 28 Μαρτίου.Οξφόρδη
Παράλληλα, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Μ. Βρετανία σε συνεργασία με το ετήσιο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ της Οξφόρδης Sunday Times (Sunday Times Oxford Literary Festival) οργανώνουν στην Οξφόρδη εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή σημαντικών συντελεστών από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο στο διάστημα 23 έως 28 Μαρτίου.
Οι εκδηλώσεις "Φωνές από την Ελλάδα" στην Οξφόρδη περιλαμβάνουν συζητήσεις, προβολές ταινιών από τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή, παρουσιάσεις ποίησης και μυθιστορήματος, παρουσίαση του πανάρχαιου θέματος του πολέμου ιδωμένου με τη ματιά ενός θύματος, της Ανδρομάχης. Σημαντική είναι και η παρουσίαση αυτών που αγωνίζονται για την ειρήνη σε σχέση με την Ολυμπιακή Εκεχειρία και τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αναβίωση του αρχαίου αυτού θεσμού. Είναι η πρώτη φορά φέτος που το ΕΙΠ συνεργάζεται με τους διοργανωτές του ετήσιου Λογοτεχνικού Φεστιβάλ της Οξφόρδης Sunday Times, μια συνεργασία που προβλέπεται να συνεχιστεί και στις προσεχείς εκδηλώσεις.
Όσον αφορά το θέμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ειδικότερα, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση με θέμα "Πόλεμος, Ειρήνη και Ολυμπιακοί Αγώνες" με τη συμμετοχή του κ. Σταύρου Λαμπρινίδη από ελληνικής πλευράς και των Hugh Beach, Michael Buerk, Paul Cartledge & Priscilla Elworthy. Η συζήτηση θα γίνει το Σάββατο 27 Μαρτίου.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος είναι : η προβολή της ταινίας της Πέννυς Παναγιωτοπούλου "Δύσκολοι αποχαιρετισμοί : Ο μπαμπάς μου", η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή του έλληνα συγγραφέα Πάνου Καρνέζη καθώς και η συζήτηση τριών ποιητών μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Βλαβιανός.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάγνωση από την Fiona Shaw αποσπασμάτων των λόγων της Ανδρομάχης από την "Ιλιάδα" του Ομήρου (σε μετάφραση Oliver Taplin) και από την τραγωδία του Ευριπίδη "Οι γυναίκες της Τροίας", που θα ακολουθηθεί από συζήτηση με τους Fiona Shaw και Oliver Taplin γύρω από τη σημασία του αρχαίου ελληνικού δράματος στο σύγχρονο κόσμο.
Ας σημειωθεί ότι τα εισιτήρια της συγκεκριμένης εκδήλωσης έχουν εξαντληθεί από την προπώληση.