Η "Ντάμα Κούπα" στο θέατρο Εμπρός

23.03.2004
Η Αλέκα Παϊζη ξανασυναντά την "Ντάμα Κούπα", την μοναχική ηρωίδα του ομώνυμου έργου του Φρανκ Μακγκίνις, στο θέατρο Εμπρός.
Η Αλέκα Παϊζη ξανασυναντά την "Ντάμα Κούπα", την μοναχική ηρωίδα του ομώνυμου έργου του Φρανκ Μακγκίνις, στο θέατρο Εμπρός.

Μια γυναίκα χωρίς όνομα κουβαλάει ένα σάκο στην πλάτη και περιφέρεται σαν αερικό στις όχθες ενός ποταμού μιλώντας στα δάκτυλα των χεριών της και τις φιγούρες της τράπουλας που μεταφέρει μέσα στον σάκο της. Όλος ο μονόλογος, που εκτυλίσσεται σε απροσδιόριστο χρόνο και τόπο, είναι η διαρκής προσπάθεια της ηρωίδας να θυμηθεί το φοβερό γεγονός που σημάδεψε την ζωή της.
Η συγκλονιστική ιστορία της στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σε κάποια αγροτική περιοχή της Ιρλανδίας και τα αφηγήθηκε στον συγγραφέα η τραγουδίστρια Μέιρντ Ντομχνάιλ.
Η "Ντάμα Κούπα" παρουσιάστηκε το1985 στο Peacock Theatre του Δουβλίνου (σκηνοθεσία Πάτρικ Μέισον) από την μεγάλη Ιρλανδή ηθοποιό Μωρίν Τόολ στην οποία και αφιερώνεται από τον συγγραφέα. Επαναλήφθηκε το 1995 στο Abbey Theatre του Δουλβίνου. Το 1996 γνώρισε επιτυχία στο Λονδίνο με την Σινέιντ Κιούζακ (Αlmeida Theatre).

H ελληνική παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη, μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλλη, σκηνικά Σίμου Καραφύλλη, κοστούμια Κλαιρ Μπραίσγουελ και μουσική Νίκου Βίττη.

Ο μονόλογος του Ιρλανδού συγγραφέα που, σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη, πρωτοπαρουσιάστηκε στην χώρα μας στους "Μονολόγους 2003" της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, επαναλαμβάνεται από την 25η Μαρτίου, κάθε Πέμπτη στις 9:15 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ. για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Τιμές εισιτηρίων: 18 και 13 ευρώ