Η Ψευτοϋπηρέτρια: Το είδαμε

22.03.2004
Η Ψευτοϋπηρέτρια είναι μία έξοχη ερωτική κωμωδία που έγραψε ο Μαριβώ το 1724 με έντονο το στοιχείο της ανατροπής. Το έργο διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτη τη φρεσκάδα και τη δύναμη της ποιητικής γραφής περί έρωτος ... "που φλυαρεί για να εξαγνιστεί και να εξευγενιστεί".
&00 Το έργο:
Ο Λέλιο είναι ένας γοητευτικός και άπληστος νεαρός που τάζει γάμο σε αθώα κορίτσια, προκειμένου να ξεκοκαλίσει την προίκα τους. Μία κοπέλα, όταν μαθαίνει ότι αυτός πρόκειται να γίνει ο μέλλων σύζυγός της, μεταμφιέζεται σε ιππότη και γίνεται στενός του φίλος επιδιώκοντας να αποκαλύψει το ποιόν του επίδοξου μνηστήρα της... Μέσα από πολλά κωμικά απρόοπτα και ερωτικές περιπέτειες αποκαλύπτεται η δολιότητα του χαρακτήρα του και οι πράξεις του ξεσκεπάζονται. Και τότε η τιμωρία ακολουθεί...
Η Ψευτοϋπηρέτρια είναι μία έξοχη ερωτική κωμωδία που προβάλλει με καυστική διάθεση την ανθρώπινη αγριότητα, την απληστία και τη φιλαργυρία ως διαχρονικά φαινόμενα στις ανθρώπινες κοινωνίες. Το έργο διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτη τη δύναμη της ποιητικής γραφής περί έρωτος ... "που φλυαρεί για να εξαγνιστεί και να εξευγενιστεί".

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Η μετάφραση ανήκει στον Γιάννη Βαρβέρη, η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Παπαβασιλείου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα. Στους φωτισμούς ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Βοηθός Σκηνοθέτη η Δώρα Στυλιανέση.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Λούλης, Αθηνά Μαξίμου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Χρόνης Παυλίδης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιάννης Χαρίσης.

Τι μας άρεσε:
- Ο λόγος που κυριαρχεί στην παράσταση. Ενας λόγος που μας μάγεψε στην κυριολεξία και μας καθήλωσε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και τη φρεσκάδα ενός κειμένου που γράφτηκε το 1724 από τον Μαριβώ. Σ' αυτό βεβαια συνέβαλε καθοριστικά η σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου που επικεντρώνοντας στο λόγο, σκηνοθέτησε το έργο με τρόπο λιτό και εξαιρετικά απλό, χωρίς να καταφύγει σε σκηνοθετικά τρικ και εντυπωσιασμούς.
- Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών και η μεταξύ τους χημεία. Ο Χρήστος Λούλης ερμήνευσε πολύ πειστικά τον καιροσκόπο Λέλιο, η Αθηνά Μαξίμου με ξεχωριστή φρεσκάδα και δυναμισμό μεταμφιέστηκε σε ιππότη, ενώ η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου στάθηκε πολύ καλά στο ρόλο της επιρρεπούς και σε πολλά σημεία αφελούς κόμισσας. Ιδιαίτερα ξεχωρίσαμε τον Βασίλη Παπαβασιλείου στο ρόλο ενός κακόμοιρου, φλύαρου, αλλά με θαυμαστή ευγλωττία υπηρέτη, του Τριβλέν.

Σε ποιον απευθύνεται:
Και βέβαια σε όλους... θεατρόφιλους και μη! Πρόκειται για μία πραγματικά απολαυστική, ευχάριστη και καλοδουλεμένη παράσταση που δεν θα αφήσει κανέναν ανικανοποίητο.




Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Και βέβαια! Είναι εξαιρετικά καλαίσθητο και περιέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον Μαριβώ και το έργο του.




Πότε να πάω;
Το θέατρο βρίσκεται στη πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Πάτρα. Το θέατρο είναι αρκετά μεγάλο, οπότε δεν πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα εισιτήρια.

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων:
Το έργο παίζεται καθημερινά εκτός Δευτέρας - Τρίτης μέχρι και την Κυριακή 4 Απριλίου.

Τιμές εισιτηρίων σε ευρώ: 15, 10, 12
Θέατρο Απόλλων: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Α' 17, Πάτρα
Πληροφορίες: 2610 623 730