Η Σοφία Βάρη στο Μουσείο Μπενάκη

22.03.2004
Στη σύγχρονη γλύπτρια και ζωγράφο Σοφία Βάρη είναι αφιερωμένη η έκθεση που παρουσιάζεται από τις 15 Μαρτίου ως τις 2 Μαϊου στο Μουσείο Μπενάκη και που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος με στόχο τη σταδιακή παρουσίαση του έργου ελλήνων καλλιτεχνών του εξωτερικού.
Στη σύγχρονη γλύπτρια και ζωγράφο Σοφία Βάρη είναι αφιερωμένη η έκθεση που παρουσιάζεται από τις 15 Μαρτίου ως τις 2 Μαϊου στο Μουσείο Μπενάκη (Αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου) και που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος με στόχο τη σταδιακή παρουσίαση του έργου ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα πανόραμα των πιο πρόσφατων αναζητήσεων της καλλιτέχνιδας που περιλαμβάνει έργα γλυπτικής μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφικής -λάδια, ακουαρέλες, κολλάζ, μικτές τεχνικές-, δημιουργίες σε χαρτί και μουσαμά, καθώς και κοσμήματα από ασήμι, χρυσό, έβενο και ημιπολύτιμους λίθους. Στην είσοδο του Μουσείου θα εκτίθεται το μνημειώδες γλυπτό της "Plenitude de l'air", ενώ στο αμφιθέατρο θα προβάλλονται ταινίες με θέμα τη ζωή και το έργο της καλλιτέχνιδας.

Γεννημένη στη Βάρη της Αττικής, απ' όπου και το καλλιτεχνικό της όνομα, η Σοφία Βάρη κάνει σπουδές ζωγραφικής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Την καλλιτεχνική της ταυτότητα τη διαπλάθει στο Παρίσι της δεκαετίας του '60, όπου οργανώνει το πρώτο της εργαστήριο και ζωγραφίζει το περίφημο τρίπτυχο "Adam et chasses du Paradis" (σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη).
Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 ασχολείται με τη γλυπτική και λίγα χρόνια αργότερα αρχίζει να κατασκευάζει τα πρώτα της κοσμήματα. Η άντληση έμπνευσης ιδίως από τους πολιτισμούς που άνθισαν στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική την απελευθερώνει από τους κανόνες της ακαδημαϊκής απεικόνισης, οδηγώντας τη στη δημιουργία γλυπτών συνθέσεων οι οποίες διεγείρουν τη φαντασία του θεατή.
Τη δεκαετία του '90, σηματοδοτεί η συστηματική πλέον ενασχόληση της Σ. Βάρη με τη γλυπτική και μάλιστα σε δημιουργίες μεγάλων διαστάσεων. Ακολουθούν ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, καθώς και τιμητικές διακρίσεις και βραβεία σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αδάμ-Πέργαμος.

Hμέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00 - 17.00
Πέμπτη: 9.00 - 24.00
Κυριακή: 9.00 - 15.00
Τρίτη: κλειστά