Εξ αίματος: Το είδαμε

16.03.2004
H ιστορία εκτυλίσσεται σε μια φτωχική κωμώπολη της Ιρλανδίας όπου διαπράττονται "ανεξιχνίαστα" εγκλήματα, αν και όλοι γνωρίζουν ποιοι και πώς τα διέπραξαν! Κεντρικοί ήρωες, δύο αδέλφια που επιστρέφουν στο σπίτι μετά την κηδεία του πατέρα τους. Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα σκιαγραφεί χαρακτήρες σε αδιέξοδο, ενώ κινείται με επιτυχία στα επικίνδυνα μονοπάτια της μαύρης κωμωδίας.
&00 Το έργο:
H ιστορία εκτυλίσσεται σε μια φτωχική κωμώπολη της Ιρλανδίας όπου διαπράττονται "ανεξιχνίαστα" εγκλήματα, αν και όλοι γνωρίζουν ποιοι και πώς τα διέπραξαν! Κεντρικοί ήρωες, δύο αδέλφια που επιστρέφουν στο σπίτι μετά την κηδεία του πατέρα τους. Ο ένας (Κόλμαν) σκότωσε και ο άλλος (Βαλέν) τον κάλυψε με αντάλλαγμα τη μικρή κληρονομιά. Ο ανυποψίαστος, αλκοολικός ιερέας της ενορίας προσπαθεί να σταματήσει την ανταγωνιστική συμπεριφορά τους και τα ξεσπάσματα βίας που προκαλεί η αντιζηλία τους, τη στιγμή που η νεαρή μαθήτρια Γκερλίν ανακαλύπτει ότι είναι ερωτευμενη μαζί του.
Μέσα από ακραίες αλλά και άκρως κωμικές καταστάσεις, παραλογισμούς, εκκεντρικότητες, αδιέξοδα και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, αναδεικνύεται η εικόνα μιας κοινωνίας με σαθρά θεμέλια και απαξιωμένη ηθική. Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα τοποθετεί τη δράση στη μικρή αυτή ιρλανδική κοινότητα, αλλά προχωρά πέρα από εκεί, φωτογραφίζοντας τα αντεστραμμένα ήθη της σύγχρονης εποχής.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Τη μετάφραση υπογράφει η Βίκυ Μακελλαράκη, ενώ η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Μυλωνά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Άγγελος Αγγελής και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Διονύσης Ακτύπης (Βαλέν), Θανάσης Δήμου (Πατέρας Γουέλς), Ανέστης Κατούντης (Κόλμαν) και Γιάννα Παπαγεωργίου (Γκερλήν).

Τι μας άρεσε:
- Οι προσεγμένες και ταυτόχρονα πολύ φυσικές ερμηνείες των τεσσάρων πρωταγωνιστών που κατόρθωσαν να αγκαλιάσουν το κείμενο με επιτυχία και να το αναδείξουν. Συναισθήματα όπως η αγωνία, η τρυφερότητα, η οργή, η ενοχή αποδόθηκαν με καλοδουλεμένα εκφραστικά μέσα και με απόλυτη αίσθηση του ιδιόρρυθμου χιούμορ του συγγραφέα, ο οποίος δε διαχωρίζει τους ήρωές του σε καλούς και κακούς.
Το γεγονός ότι οι χαρακτήρες του έργου -εκκεντρικοί όσο και στερεοτυπικοί- προσδιορίζονται πολύ έντονα από τον τοπικό παράγοντα και "μυρίζουν" Ιρλανδία, παρουσιάζει μια επιπλέον δυσκολία για τους ηθοποιούς, που πραγματικά εκπλήσσουν ευχάριστα για την αμεσότητα και την εξοικείωσή τους με το ύφος του ΜακΝτόνα.

- Το κείμενο του ΜακΝτόνα ακολουθεί τη γνώριμη και από άλλα του έργα μέθοδο της καταγγελίας ενός φαινομένου μέσα από την προβολή και την επί σκηνής γελοιοποίησή του. Η βία, εν προκειμένω, παρουσιάζεται απροκάλυπτα μπροστά στους θεατές, με τα δυο αδέλφια να ενεργούν στην κόψη του ξυραφιού, έτοιμοι ακόμα και να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο για ασήμαντες αφορμές. Η πρόκληση και το μαύρο χιούμορ είναι εργαλεία που ο ΜακΝτόνα αποδεικνύει ότι ξέρει να χειρίζεται με αριστοτεχνικό τρόπο.

Σε ποιον απευθύνεται:
Πρόκειται για μια παράσταση με θράσος και φρεσκάδα, που όσοι δεν ενοχλούνται από τους αθυρόστομους διαλόγους και την εκρηκτική ατμόσφαιρα, μάλλον θα την απολαύσουν.
Την προτείνουμε κυρίως στους λάτρεις της μαύρης κωμωδίας, αν και οι αξιόλογες ερμηνείες θα ικανοποιήσουν και τους υπόλοιπους θεατρόφιλους.




Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Ναι. Περιέχει πληροφορίες για το έργο και τις επιρροές του Μάρτιν ΜακΝτόνα που βοηθούν στην κατανόηση του ιδιαίτερου θεατρικού ύφους του.




Πότε να πάω και πού να παρκάρω:
Το θέατρο βρίσκεται στην οδό Κεφαλληνίας 16 στην Κυψέλη (τηλ. 210-8838727). Αποφύγετε να πάτε με το αυτοκίνητό σας, αφού το πάρκινγκ στην περιοχή δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Επίσης, εξασφαλείστε έγκαιρα το εισιτήριό σας, καθώς η β' σκηνή του θεάτρου, όπου ανεβαίνει η παράσταση, είναι πολύ μικρής χωρητικότητας.

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα-Τρίτη: κλειστά, Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη -Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 20:00. Σημειώνουμε ότι η παράσταση θα παρουσιάζεται ως τις 4 Απριλίου.

Τιμές εισιτηρίων:ευρώ 20 - 16 (λαϊκή απογευματινή) - 14 (φοιτητικό)