Το Βυζάντιο στη Νέα Υόρκη!

16.03.2004
H έκθεση "Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη, 1261-1557", με περισσότερα από 350 σπάνια έργα τέχνης από 30 και πλέον χώρες του κόσμου, εγκαινιάστηκε την Δευτέρα, 15 Μαρτίου, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
H έκθεση "Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη, 1261-1557" εγκαινιάστηκε την Δευτέρα, 15 Μαρτίου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Περισσότεροι από εξακόσιοι προσκαλεσμένοι προσήλθαν στη δεξίωση και στο επίσημο δείπνο σε αίθουσα του Μουσείου, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης.

Στην έκθεση, που θα ανοίξει για το κοινό στις 23 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου, παρουσιάζονται περισσότερα από 350 σπάνια έργα τέχνης, όπως τοιχογραφίες, υφάσματα, λειτουργικά αντικείμενα και κυρίως οι ανεπανάληπτες θρησκευτικές εικόνες της εποχής, οι οποίες σπάνια παρουσιάζονται εκτός των εκκλησιών και των μοναστηριών, από 30 και πλέον χώρες, μεταξύ των οποίων: η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, καθώς και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

"Είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου η οποία επικεντρώνεται αποκλειστικά στην καλλιτεχνική άνθηση της περιόδου των Παλαιολόγων και στη μετέπειτα υιοθέτηση του συγκεκριμένου πολιτισμού", ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου, Φιλίπ ντε Μοντεμπέλο, επισημαίνοντας ότι "τα ελληνικά μοναστήρια και τα πολιτιστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη και ο Μυστράς, παρήγαγαν μια συγκλονιστική θρησκευτική τέχνη και ταυτόχρονα ενθάρρυναν την αναγέννηση της κλασικής παιδείας, που ενέπνευσε την ιταλική Αναγέννηση. Από το 1453, ο Μυστράς διατηρήθηκε ελεύθερος για μια δεκαετία. Οπως άλλωστε του άρμοζε, το ελληνικό έδαφος παρέμεινε το τελευταίο προπύργιο της υπέροχης αυτοκρατορίας την οποία υμνεί η έκθεσή μας".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που τέλεσε τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, ανέφερε ότι "το μήνυμα της πίστης, που προβάλλεται κατά τον πλέον επίκαιρο τρόπο μέσα από την έκθεση, αποτελεί τη ζωτική, παντοτινή ανθρώπινη ανάγκη". Ο θρησκευτικός ηγέτης των Ορθοδόξων διατύπωσε την άποψη ότι "θέλουμε να γίνει αντιληπτό, στην αληθινή του διάσταση, το μήνυμα του τίτλου της έκθεσης», προσθέτοντας ότι «ο άνθρωπος της σημερινής εποχής κινδυνεύει από την έλλειψη νοήματος στη ζωή του".