O Δον Κιχώτης στην Ε.Λ.Σ.

10.03.2004
Το περίφημο μπαλέτο του Λ. Μίνκους "Δον Κιχώτης" ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή από το Σάββατο, 13 Μαρτίου και για 12 παραστάσεις. Το περίφημο έργο του Θερβάντες, προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών συνθετών.
Το περίφημο μπαλέτο του Λ. Μίνκους "Δον Κιχώτης" ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή από το Σάββατο, 13 Μαρτίου και για 12 παραστάσεις. Το περίφημο έργο του Θερβάντες, προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών συνθετών. Τα πιο γνωστά μουσικά έργα, όμως, που βαίστηκαν σε αυτό, είναι το συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους και τα μπαλέτα "Δον Κιχώτης" του Μίνκους και του μεταγενέστερου Ναμπόκοφ.

Ο Δον Κιχώτης του Μίνκους χορογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1869 και έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά στο μπολσόι. Ο ρόλος της Κίτρι, βασικής ηρωίδας του έργου, είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των χορευτριών. Το μπαλέτο περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο όλων των μεγάλων χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ παρουσιάζεται και σε εκσυγχρονισμένες εκδοχές, όπως εκείνες των Νουρέγιεφ, Μπαρίσνικοφ κ.α. Ο κατά Νουρέγιεφ "Δον Κιχώτης" γυρίστηκε και σε ταινία με τον περίφημο χορευτή στο ρόλο του Μπαζίλιο. Η Ε.Λ.Σ. το ανεβάζει σε χορογραφία του διάσημου Ιγκόρ Ζελένσκι, βασισμένη σε εκείνη του Πετιπά.

Η πλοκή του έργου στηρίζεται σε ένα επεισόδιο του μυθιστορήματος του Θερβάντες, το ειδύλλιο της Κίτρι και του νεαρού μπαρμπιέρη Μπαζίλιο, ενώ ο Δον Κιχώτης περιορισμένα μόον εμπλέκεται στην ιστορία. Ο πατέρας της κοπέλας θέλει να την παντρέψει με έναν πλούσιο χωρικό. Το ερωτευμένο ζευγάρι κάποια στιγμή δραπετεύει από το χωριό και περιπλανάται συναντώντας διαφορετικούς ανθρώπους, ενώ καταδιώκεται από τον πατέρα της Κίτρι και τους ανθρώπους του επίδοξου συζύγου της. Ο Δον Κιχώτης γοητεύεται από την κοπέλα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η Δουλτσινέα των ονείρων του. Προσπαθεί να βοηθήσει τους δυο νέους, δημιουργώντας, συχνά, προβλήματα.

Χορογραφία: Igor Zelenski
Σκηνικά - Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Φωτισμοί: Γιάννης Θεοδωρίδης

Χορεύουν: Αλίνα Στεργιανού, Αιμιλία Γάσπαρη, Νατάσα Σιούτα (Κίτρι), Γιάννης Ντοντσάκης, Στράτος Παπανούσης, Αλεξάντερ Νεσκόφ (Μπαζίλιο), Στράτος Παπανούσης, Γιώργος Βαρβαριώτης, (Εσπάντα), Βαγγέλης Λαφάρας, Θύμιος Δούκας (Δον Κιχώτης), Φώτης Διαμαντόπουλος, Εκτωρ Μπολάνο (Σάντσο Πάντσο) κ.ά.

Οι παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 13, 16 Μαρτίου,
3, 4, 17, 20, 22, 24 Απριλίου, 12, 14, 15, 16 Μαϊου στις 19.00.
Εισιτήρια: ευρώ 40 - 35 - 27 - 26 - 20 - 17 (φοιτητικό)