Βash - Κοσμικό Γεγονός... στις Νέες Μορφές

09.03.2004
Το έργο του Νηλ Λα Μπιούτ "Βash - Κοσμικό Γεγονός" παρουσιάζουν οι Νέες Μορφές από τις 13 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου. Το "Βash - Κοσμικό Γεγονός" είναι μια συλλογή τριών μονολόγων που βασίζονται αόριστα σε τρεις ελληνικούς μύθους· τις τραγικές ιστορίες της Ιφιγένειας, του Ορφέα και της Μήδειας.
&00 Το έργο του Νηλ Λα Μπιούτ "Βash - Κοσμικό Γεγονός" παρουσιάζουν οι Νέες Μορφές από τις 13 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου. Το "Βash - Κοσμικό Γεγονός" είναι μια συλλογή τριών μονολόγων που βασίζονται αόριστα σε τρεις ελληνικούς μύθους· τις τραγικές ιστορίες της Ιφιγένειας, του Ορφέα και της Μήδειας. Στους μονολόγους, συνηθισμένοι άνθρωποι με γήινα χαρακτηριστικά, διαπράττουν φόνο, προκαλώντας τον πόνο στον εαυτό τους και τους άλλους. Ο Λα Μπιούτ ενισχύει την ασχήμια των εγκλημάτων τοποθετώντας τα σε ιστορίες που δεν καταλήγουν στην κάθαρση ή την λύτρωση. Ωστόσο, σε κάθε κομμάτι ο ύπουλος τρόμος περιβάλλει τους δολοφόνους - ή αιωρείται από πάνω τους - ακόμη κι όταν η ζωή συνεχίζεται λες και αυτό που έκαναν δεν συνέβη ποτέ. Ο συγγραφέας κριτικάρει άγρια μια κοινωνία, η οποία, ηθικά, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ο ίδιος έχει πει, σε ό,τι αφορά τους ήρωες, ότι πρόκειται για καλούς ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν κάτι κακό. Ο τρόπος, με τον οποίο ο συγγραφέας συνδέει το καλό και το κακό επί σκηνής, καθιστά το κείμενο ένα εντυπωσιακό ντοκουμέντο της σύγχρονης αμερικάνικης δραματουργίας.


Τρία σύντομα έργα για τον φόνο...
­ Στο "Ιφιγένεια εν Όρεμ", ένας επιχειρηματίας - τρυφερός πατέρας - επέτρεψε να πεθάνει το παιδί του, όταν η επαγγελματική του θέση απειλήθηκε από μια επιθετική γυναίκα συνάδελφό του.

­ Στο "Όχλος Αγίων" κυριαρχούν όλα τα κλισέ που διέπουν την σχέση ενός νεαρού ζευγαριού Αμερικανών. Το ζευγάρι των γιάπηδων βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για έναν glamorous χορό, όταν ο νεαρός με τους φίλους του, κάνοντας βόλτα στο διπλανό πάρκο, ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου έναν ηλικιωμένο ομοφυλόφιλο, στις δημόσιες τουαλέτες.

­ Στο "Μήδειας Επάνοδος" μια νέα γυναίκα θυμάται πως σε ηλικία 14 ετών αποπλανήθηκε, έμεινε έγκυος και εγκαταλείφθηκε από το δάσκαλό της, ενώ περίμενε το παιδί του. Αρκετά χρόνια αργότερα, τον επισκέπτεται μαζί με τον γιο της. Εκείνος νιώθει υπερήφανος για τον γιο του και πριν την αναχώρησή του, εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για μια μελλοντική συνάντηση, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Τα "φρικτά" κίνητρα...
Και στις τρεις δραματικές αφηγήσεις προτείνονται κίνητρα για τους φόνους, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν απαλύνουν την κτηνωδία· αντίθετα, τους φωτίζουν με ένα φρικιαστικό φως. Ο νεαρός πατέρας προβάλλει την ευθύνη για την απειλή της καριέρας του στο παιδί του. Ο άνδρας στις δημόσιες τουαλέτες χάνει τη ζωή του, λόγω των σεξουαλικών προτιμήσεών του. Όταν η πρώην αγαπημένη διαπιστώνει ότι ο πατέρας είναι υπερήφανος για το παιδί του, διαβλέπει μια ευκαιρία εκδίκησης, θυσιάζοντάς το.

Συντελεστές της παράστασης
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Βάσια Μπακάκου - Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά - κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Παίζουν: Μαγδαληνή Μπεκρή, Βάσω Νικηφορίδου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 13 Μαρτίου (21:15)
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 18 Απριλίου
Παραστάσεις: Πέμπτη και Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 20:00, Παρασκευή: μεταμεσονύκτια στις 00:00
Τιμές εισιτηρίων: 12 (κανονικό) , 8,5 ευρώ (φοιτητικό)

STUDIO "ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ", Αγνώστου Στρατιώτη 20, Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310228161

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ