Ποια Ελένη;

23.10.2004
Ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου τροποποίησαν τον μύθο του Τρωικού Πολέμου και ετοίμασαν μία κωμωδία για την ομορφιά και τον έρωτα...
&00 Το έργο:
Η Ελένη είναι ένα παραμύθι. Μια κωμωδία για την ομορφιά και τον έρωτα. Η Ηρα εκνευρισμένη με τον Πάρη, που επέλεξε ως καλλίστη θεά την Αφροδίτη, για να τον εκδικηθεί, εξαφανίζει από το αμπάρι του καραβιού του την ωραία Ελένη και στη θέση της βάζει μία άσχημη ξαδέρφη της, την Πευκίδα. Η καλόκαρδη Πευκίδα όταν αντιλαμβάνεται την παγίδα των θεών, κρύβεται στο αμπάρι, αρνείται να παρουσιαστεί στον Πάρη και επικαλείται την Αφροδίτη. Και τότε η θεά του κάλους, της λύνει το πρόβλημα, με τον πιο απλό τρόπο. Της λέει να εμφανιστεί στον κόσμο όπως είναι, αρκεί να πει το όνομα της πεντάμορφης. Αν πει ότι είναι η ωραία Ελένη, όλοι θα το πιστέψουν, γιατί οι άνθρωποι, ότι ονοματίσουν για όμορφο το βρίσκουν όμορφο και ότι ονοματίσουν άσκημο το βρίσκουν άσκημο. Η Πευκίδα προκειμένου να σωθεί, χωρίς να αλλάξει τίποτα στο πρόσωπό της, λέει πως είναι η ωραία Ελένη και αυτομάτως όλοι οι Τρώες μαγεύονται από την θεϊκή της ομορφιά. Και η ιστορία συνεχίζεται όπως την ξέρουμε. Και ξεκινάει ο Τρωικό πόλεμος. Αλλά όχι για μία γυναίκα, για ένα όνομα. Τι μπορεί να σταματήσει τον επερχόμενο όλεθρο;

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε η Αφροδίτη Μάνου. Τη σκηνοθεσία ανέλαβαν οι ίδιοι οι συγγραφείς του έργου Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου. Τα σκηνικά ο Αντώνης Δαγκλίδης και ο Σωτήρης Στέλιος, τα κοστούμια η Εβελιν Σιούπη, τις χορογραφίες επιμελήθηκε ο Φωκάς Ευαγγελινός, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Η Μελίνα Παιονίδου και ο Κωνσταντίνος Μπουμπούκης δίδαξαν τις φωνές και τις οπλομαχίες αντίστοιχα.
Στο ρόλο της Πευκίδας η Τζέσυ Παπουτσή, του Πάρη ο Γιώργος Καραμίχος. Ωραία Ελένη η Τζίνη Παπαδοπούλου και Αφροδίτη η Τάνια Τρύπη.
Επίσης παίζουν οι: Βασιλική Δέλιου, Φωτεινή Ντεμίρη, Λευτέρης Λαμπράκης, Χριστίνα Τσάφου, Ελενα Γεροδήμου, Χρήστος Πλαίνης, Νατάσα Μανίσαλη, Χρήστος Μάντακας, Σταύρος Καραγιάννης, Γρηγόρης Σταμούλης, Οθωνας Μεταξάς, Γεωργία Γεωργόνη, Εμίλυ Κολιανδρή, Κατερίνα Παπαδάκη και άλλοι 24 ηθοποιοί και στη πλειονότητα τους νέοι.

Τι μας άρεσε:
-Μας άρεσε η Τάνια Τρύπη στο ρόλο της Αφροδίτης γιατί πέραν του φυσικού της κάλλους στην παράσταση αναδεικνύεται και το φοβερό υποκριτικό της ταλέντο.
- Η Τζίνη Παπαδοπούλου μας έπεισε σαν ωραία Ελένη και να μας μάγεψε με την μελωδική της φωνή, ενώ πολύ συμπαθητική και συγκρατημένη στις εξάρσεις της ήταν η Τζέσυ Παπουτσή στο ρόλο της Πευκίδας.
- Ο Γιώργος Καραμίχος γιατί ανέδυε μία ξεχωριστή φρεσκάδα και ζωντάνια στο ρόλο του Πάρη.
- Γενικά πρόκειται για μία φοβερά καλοδουλεμένη και καλοστημένη παράσταση. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο καλογυμνασμένος χορός που απαρτιζεται από νέους ηθοποιούς, οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, αλλά και οι φωνητικές ικανότητες όλων των ηθοποιών.

Τι δεν μας άρεσε:
- Περιμέναμε ένα κείμενο πιο έξυπνο και πιο σπιρτόζικο από τους Ρέππα- Παπαθανασίου. Αν και το έργο προκαλεί αβίαστα το γέλιο, δεν απουσιάζουν τα κλισέ -όπως οι αναφορές στην "Αλίκη στο ναυτικό", ενώ η εξέλιξη του μύθου είναι πολύ προβλέψιμη, γεγονός που κάνει ανύπαρκτη την όποια ανατροπή. Ιδιαίτερα χωλαίνει το β' μέρος του έργου, όπου οι τόνοι πέφτουν απότομα.

Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους ανεξαιρέτως, θεατρόφιλους και μη.




Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Οπωσδήποτε! Πρόκειται για μία φοβερά επιμελημένη έκδοση του Εθνικού Θεάτρου. Το σημαντικότερο είναι ότι περιέχει όλο το κείμενο της παράστασης.




Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Δε θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με τα εισιτήρια. Στη σκηνή Κοτοπούλη (Παν/μίου 48, 210-3305074) όλοι οι καλοί χωρούν...
Μην επιχειρήσετε να πάτε στο κέντρο με το αυτοκίνητό σας. Μετρό, λεωφορεία, τρόλεϋ, όλα είναι δίπλα.

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων:
Τρ.,Πέμ., Παρ., Σάβ. 20.30, Κυρ. 19.00, Τετ. 18.00. Διάρκεια 210'.

Τιμές εισιτηρίων Ευρώ 18,00, φοιτ. 10,00.