Έρως και Ψυχή: Το είδαμε

24.02.2004
"Έρως και Ψυχή", ή ο άλλος τρόπος να συνομιλήσουμε με τα παραμύθια. Τέσσερα "ελληνικά" παραμύθια πλέκουν μια ενιαία ερωτική ιστορία: την περιπέτεια της ανθρώπινης ψυχής στην προσπάθειά της να πλησιάσει τον έρωτα. Μια διαφορετική παράσταση στο "Δώμα" του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
&00 Το έργο:
Τέσσερα "ελληνικά" παραμύθια πλέκουν μια ενιαία ερωτική ιστορία: την περιπέτεια της ανθρώπινης ψυχής στην προσπάθειά της να πλησιάσει τον Έρωτα...
Το Xρυσό Κουτί ή H αμίλητη βασιλοπούλα, συνδετικό όλων των παραμυθιών, είναι η ιστορία της απαιτητικής γυναίκας που θα παντρευτεί εκείνον το άνδρα που θα την κάνει να μιλήσει. Εκείνον που θα σπάσει τη σιωπή της και θα τη βγάλει από την πλήξη της.
Tο Έρως και Ψυχή είναι η στηριγμένη στην αρχαία ελληνική μυθολογία ιστορία που μας άφησε ο Ρωμαίος μυθιστοριογράφος του 2ου μ. χ αι. Απουλήιος.
H Bοσκοπούλα με τα μαργαριτάρια, σε μεταγραφή του Παύλου Νιρβάνα, είναι το παραμύθι που μοιάζει να βγήκε από κάποιο ξεχασμένο έργο του Σαίξπηρ, και η ποιητική Μηλιά είναι το παραμύθι από τη Mεγάλη Ελλάδα σε μεταγραφή του Εμμανουήλ Ροΐδη.
"Επιθυμία" της παράστασης είναι να λειτουργήσει ως σχόλιο πάνω στον Έρωτα, να αφυπνίσει εκείνους που ακόμη δεν έτυχε να ερωτευθούν, να αναμοχλεύσει τη μνήμη αυτών που υπήρξαν ερωτευμένοι, να θυμίσει λέξεις γεμάτες εικόνες και χρόνο, να συνδέσει τη μνήμη μας με το σήμερα.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Η δραματουργική επεξεργασία και η σκηνοθεσία είναι της Νικολέττας Γουλή, η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Γεωργίου, οι φωτισμοί του Γιώργου Γιαννέλη, η επιμέλεια κίνησης της Αντιγόνης Γύρα. Στο ρόλο της γυναίκας η Λίλια Δακτυλίδη και στο ρόλο του άνδρα ο Δημήτρης Αγοράς.

Τι μας άρεσε:
- Η παράσταση μας ταξίδεψε σε κόσμους παραμυθένιους και μας έκανε να αισθανθούμε τη γλυκιά αγωνία που αισθανόμασταν παιδιά όταν οι μεγαλύτεροι μας αφηγούνταν παραμύθια.
- Το "πάντρεμα" τεσσάρων παραμυθιών που πλημμυρίζουν από ποίηση, χιούμορ και λυρισμό και η γλωσσική πανδαισία του κειμένου.
- Η Λίλια Δακτυλίδη και ο Δημήτρης Αγοράς που στάθηκαν απάξια στους διπλούς ρόλους των αφηγητών και ταυτόχρονα ηρώων των παραμυθιών
Τι δεν μας άρεσε:
- Η ασφυκτική ατμόσφαιρα λόγω του πολύ κακού κλιματισμού της αίθουσας δεν μας επέτρεψε να απολαύσουμε όσο θα θέλαμε την παράσταση.
- Δεν βρήκαμε ιδιαίτερα εύστοχη τη χρήση κινηματογραφικών μέσων και την παρέμβαση εικόνων του σήμερα σε βιντεο wall, ως μία προσπάθεια σύνδεσης της φαντασίας με τη σύγχρονη πραγματικότητα, γιατί μας έβγαζαν απότομα από το γενικότερο ονειρικό κλίμα των παραμυθιών.

Σε ποιον απευθύνεται:
Σε όσους αγαπούν τα παραμύθια και την ελληνική παράδοση.




Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Δεν σας είναι και απαραίτητο...




Πότε να πάω;
Η παράσταση παρουσιάζεται στον Δώμα του Θέατρου του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ - 210-9212900) που είναι μικρής χωρητικότητας, γι' αυτό φροντίστε νωρίς για τα εισιτήρια, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να δείτε την παράσταση Σαββατοκύριακο. Επειδή μάλλον πρέπει να είστε πολύ τυχεροί για να βρείτε πάρκινγκ στην περιοχή, προτιμήστε καλύτερα το Μετρό, ο σταθμός του οποίου είναι πολύ κοντά στο θέατρο.

Παραστάσεις:
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.15
Κυριακή: 20.00

Εισιτήρια: Ευρώ 15, 10
Διάρκεια 110΄.

Ανθή Νταουσάνη
Γεωργία Οικονόμου