Έκθεση για τα Μάρμαρα στο Μέγαρο

25.02.2004
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα αποτελεί αίτημα ιδιαίτερης συμβολικής αξίας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα δικαίωσης της ελληνικής προσπάθειας διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής μεγάλη έκθεση για την επανένωση των Μαρμάρων, από την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου μέχρι και την Κυριακή 28 Μαρτίου.
Μέσα στο πνεύμα δικαίωσης της ελληνικής προσπάθειας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, αλλά και στο γενικό κλίμα που καλεί για διαρκή ενημέρωση και διατήρηση του ζητήματος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, το Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και τον Οργανισμό για την Ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης διοργανώνουν μεγάλη έκθεση για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου μέχρι και την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Η έκθεση αυτή και ο κατάλογος που την συνοδεύει σκοπό έχουν να ανακεφαλαιώσουν την εξέλιξη της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και να παρουσιάσουν όλες τις επιμέρους πτυχές που περικλείει το σύνθετο αυτό ζήτημα. Πρωτίστως, όμως, ο σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του επισκέπτη για τις παραμέτρους του ελληνικού αιτήματος. Αιχμή της ελληνικής προσπάθειας είναι η αποκατάσταση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου, μοναδικού σε σημασία για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Με την έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής γίνεται πλήρως κατανοητός με τον πιο άμεσο τρόπο αυτός ακριβώς ο ακρωτηριασμός: από τους 97 σωζόμενους λίθους της ζωφόρου του Παρθενώνα, οι 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 40 στην Αθήνα. Από τις 64 σωζόμενες μετόπες, οι 48 είναι στην Αθήνα και οι 15 στο Λονδίνο. Και από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων, οι 19 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 9 στην Αθήνα. Περίπου το 60% των Γλυπτών απομακρύνθηκε από το μνημείο και τοποθετήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο, αφήνοντας μόνο το 40% στην Αθήνα.

Στη σειρά από τις φωτογραφίες των γλυπτών του μνημείου που εκτίθενται οι διαμελισμένες μορφές ενοποιούνται ψηφιακά για να καταδείξουν την αναγκαιότητα της "επανένωσης των μαρμάρων". Τα τμήματα που βρίσκονται στο Λονδίνο αποδίδονται με σκούρο τόνο, ενώ ό,τι είναι στην Αθήνα μένει λευκό.
Οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά το 2002 -με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου- στις Βρυξέλλες, στην Αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά, στην Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία. Μια ακόμα παρουσίασή τους έχει γίνει το 2003, στην έδρα της Unesco, στο Παρίσι.

Εκτός από τις φωτογραφίες η έκθεση στο Μέγαρο περιλαμβάνει επίσης ένα γύψινο ανάγλυφο κατασκευασμένο με το ίδιο σκεπτικό, ενώ για την πληρέστερη αντίληψη του όλου μνημειακού χώρου εκτίθενται δύο τρισδιάστατες μακέτες του βράχου της Ακρόπολης. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επίσης οι μακέτες του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης -κατασκευάζεται σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο της ομάδας του κ. Tschumi και του κ. Φωτιάδη- που έχουν παραχωρηθεί από τον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή, Πρόεδρο του Οργανισμού για την Ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται και δύο video : το ένα παραχωρήθηκε από το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη κι έχει θέμα την επανένωση των Μαρμάρων, και το δεύτερο παραχωρήθηκε από τον Ο.Α.Ν.Μ.Α. κι έχει, φυσικά, θέμα του το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η βασική θέση της Ελλάδας, δεν συνδέεται με το γενικότερο - διεθνές - κίνημα περί επαναπατρισμού έργων τέχνης στις χώρες προέλευσης. Πρόκειται για δύο χωριστούς δρόμους διαφορετικής αφετηρίας και στόχων, εφόσον το αίτημα για την "επανένωση των μαρμάρων" βασίζεται στη μοναδικότητα του ελληνικού μνημείου που αποτελεί την πεμπτουσία του κλασικού πνεύματος.

Η έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής απευθύνεται όχι μόνο στο ελληνικό κοινό αλλά και στη διεθνή κοινότητα και τους επισκέπτες της Αθήνας που θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία αντικειμενική, επιστημονικά άρτια και αισθητικά υψηλού επιπέδου αφήγηση με θέμα την κατάτμηση και τον ακρωτηριασμό του σημαντικότερου μνημείου του δυτικού πολιτισμού.
Η έκθεση έχει ελεύθερη είσοδο και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.