8η Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων...

28.01.2004
Η έκθεση φωτογραφίας Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων που οργάνωσε η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου.
Η έκθεση φωτογραφίας "Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων" που οργάνωσε η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου.

Στην έκθεση συμμετέχουν 173 νέοι και νέες από τo Αζερμπαϊτζάν, την Ανδόρα, το Βέλγιο, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, την Ολλανδία, την Π.Γ.Δ.Μ., την Πολωνία, τη Σλοβακία, και τη Σλοβενία με φωτογραφίες που διακρίθηκαν στo πλαίσιο του διαγωνισμού της 8ης Διεθνούς Φωτογραφικής Εμπειρίας Μνημείων.

Πρόκειται για ένα φωτογραφικό διαγωνισμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προσκαλεί νέους από όλο τον κόσμο σε ένα ταξίδι εξερεύνησης του παρελθόντος. 24.000 νέοι αναζήτησαν φέτος τις δικές τους απαντήσεις στην ερώτηση "τι είναι η πολιτιστική κληρονομιά" και οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση προτείνουν μια εύγλωττη απάντηση. Είτε αιχμαλωτίζοντας απόψεις πανοραμικές είτε φωτίζοντας απρόσμενες λεπτομέρειες αναπαριστούν το "τότε" των μνημείων μέσα από το "τώρα" των νέων ανθρώπων.

Στην Ελλάδα, η Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά. Με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα των Ολυμπιακών Αγώνων ο διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στον αθλητισμό. Το θέμα του, "Τόποι αθλητισμού, Τόποι πολιτισμού", επιχειρεί να προκαλέσει σκέψεις γύρω από την έννοια του αθλητισμού σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Στην πρόκληση του θέματος ανταποκρίθηκαν 500 νέοι "φωτογράφοι". Επιστρατεύοντας την ευαισθησία, την ειλικρίνεια και την καθαρότητα του βλέμματος τους δημιούργησαν 7000 εικόνες, που αποτυπώνουν αθλητικά δρώμενα ή έργα τέχνης με ανάλογο θέμα.

Οι ελληνικές φωτογραφίες που διακρίθηκαν και παρουσιάζονται στην έκθεση μας προσκαλούν να "περιπλανηθούμε" σε αρχαία στάδια αλλά και σύγχρονους αθλητικούς χώρους. Καταγράφουν συμβάντα, αποτυπώνουν μια στάση ή κίνηση ή προβάλλουν αξίες και ανησυχίες εικαστικές.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2004 και θα λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα- Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00-21.00, Σάββατο 10:00-14:00).