"Ατσάλι" της Ρόνα Μουνρό στο Απλό Θέατρο

13.01.2004
Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα του Αντώνη Αντύπα παρουσιάζει από την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 στη Νέα Σκηνή του Απλού Θεάτρου το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο της Ρόνα Μουνρό "Ατσάλι", σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου με τη Μάνια Παπαδημητρίου στον κεντρικό ρόλο.
Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα του Αντώνη Αντύπα παρουσιάζει από την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 στη Νέα Σκηνή του Απλού Θεάτρου το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο της Ρόνα Μουνρό "Ατσάλι", σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου και με τη Μάνια Παπαδημητρίου να κρατά τον κεντρικό ρόλο.
Το έργο παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία τόσο στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2002, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, όσο και στο Ρόγιαλ Κορτ Θήατερ στο Λονδίνο.

Το "Ατσάλι" είναι το έκτο κατά σειρά έργο της συγγραφέως Ρόνα Μουνρό που την καθιέρωσε σαν μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της γενιάς της, ενώ πρόσφατα της χάρισε το βραβείο "Τζων Γουάιντινγκ" της Σκωτίας. Προηγούμενα έργα της: "Fugue", "Your turn to clean the stair", "Bold Girls" (βραβείο Evening Standard και βραβείο Smith Blackburn), "Maiden stone" (βραβείο Peggy Rasmay), "Snake".

Υπόθεση: H εισκοσιπεντάχρονη κόρη (Τζόσυ), χωρισμένη και μοναχική γυναίκα καριέρας επισκέπτεται τη μάνα της στη φυλακή. Έχει να τη δει δέκα πέντε χρόνια από τότε που ήταν δέκα χρονών και θέλει να ανακαλύψει το παρελθόν της. Η μάνα (Φέη), έχει καταδικαστεί για το φόνο του άντρα της και πατέρα της Τζόσυ και λαχταρά να ζήσει μέσω της κορης της, αποφεύοντας ωστόσο να έρθει αντιμέτωπη με τη στιγμή του φόνου. Η κόρη προσπαθεί να θυμηθεί αυτό το φόνο και η μάνα προσπαθεί να τον ξεχάσει. Ξεδιπλώνοντας τις κοινές μνήμες τους θα εκτεθούν σε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από ό, τι αρχικά φαντάζονταν.

Το "Ατσάλι", δυνατό ψυχολογικό δράμα, κατά τον Μάικλ Μπίλλιγκτον (The Guardian, 28/1/2003) είναι ένα έργο συναισθηματικά έντιμο και κοινωνικά μεστό που υπερβαίνει τα μελοδραματικά στερεότυπα του "θεάτρου της φυλακής" για να διερευνήσει η σχέση μεταξύ μάνας και κόρης και τη διαβρωτική φύηση του ποινικού συστήματος.
Αυτή η σχέση μάνας και κόρης βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου και η Μουνρό με αριστοτεχνικό τρόπο ξευλίγει αυτή τη σχέση που αναπτύσσεται μέσα από τις αντιφατικές ανάγκες των δύο γυναικών. Τοποθετεί το προσωπικό ανθρώπινο δράμα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του εγκλήματος και της τιμωρίας.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου -Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά: Marie Semet
Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Πρωταγωνιστούν: Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Λαμπρινή Αγγελίδου, Σοφία Καλεμκερίδου.

Πρεμιέρα: 23 Ιανουαρίου 2004 στο Απλό Θέατρο (Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα, τηλ. 210-9229605)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη ως Σάββατο 21.15, Κυριακή 19.30 (λαϊκή)
Τιμές εισιτηρίων: ευρώ 18, 15 (λαϊκή), 12 (φοιτητικό).