Ο άνθρωπος και τα ζώα, μία σχέση στο χρόνο

13.01.2004
To Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης φιλοξενεί την φωτογραφική έκθεση "Ο άνθρωπος και τα ζώα, μία σχέση στο χρόνο".
To Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης φιλοξενεί την φωτογραφική έκθεση "Ο άνθρωπος και τα ζώα, μία σχέση στο χρόνο".
Πρόκειται για μία σειρά από 13 πανώ (συνθέσεις φωτογραφιών και κειμένων) τα οποία παρουσιάζουν, μέσα από αρχαιολογικές και λογοτεχνικές αναφορές, τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα μέσα στις χιλιετίες. Η έκθεση αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας για τη μακραίωνη συνύπαρξη μας με τα ζώα καθώς και την καλλιέργεια του σεβασμού και της αγάπης προς αυτά. Το φωτογραφικό υλικό και τα κείμενα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε το περιεχόμενό τους να είναι εύληπτο από κάθε ενδιαφερόμενο και χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις.

Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης, είναι οι παρακάτω: "Ο άνθρωπος και τα ζώα, μία σχέση στο χρόνο", "Η γάτα", "Ο σκύλος", "Το άλογο", "Τα πουλιά", "Τα ζώα που εκτρέφουμε", "Οι ιατρικές και καλλωπιστικές ιδιότητες των ζώων", "Τα ζώα στη μυθολογία", "Τα ζώα στις λαϊκές αφηγήσεις", "Ο άνθρωπος και τα ζώα, μία σχέση στο χρόνο", "Κανένα άλλο ζώο δεν καθόρισε τη ζωή του ανθρώπου όσο το άλογο".
Το τελευταίο πανώ της έκθεσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα επιμεληθεί η Φιλοζωική Εταιρεία. Χρησιμοποιώντας εικόνες και κείμενα της επιλογής τους, οι υπεύθυνοι της Φιλοζωικής Εταιρίας θα εκθέσουν τους σκοπούς και τη δράση της οργάνωσης.
Η έκθεση πλαισιώνεται από αντίγραφα των συλλογών του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, σχετικά με το θέμα της έκθεσης και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Φιλοξενείται στο παιδικό εργαστήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, χώρος όπου πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και φιλοξενούνται φωτογραφικές εκθέσεις, και θα διαρκέσει έως τον Μαρτιο.

Η έκθεση αυτή σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία υπό την αιγίδα του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού για την εβδομάδα Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Καλαμπρία, με τη συνεργασία της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Messina, της Ε.Ν.P.A (Εθνική Εταιρία Προστασίας Ζώων), της L.A.V (Ενωση κατά των Πειραμάτων σε Ζώα) και της Α.R.C.A (Εταιρία της Ρώμης για την Φροντίδα των Ζώων).