Έκθεση του Σολομόν Νικρίτιν στη Μονή Λαζαριστών

13.01.2004
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη, σε συνεργασία με την Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, θα οργανώσει από τις 30 Ιανουαρίου, στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, έκθεση του Ρώσου καλλιτέχνη Σολομόν Νικρίτιν.
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη, σε συνεργασία με την Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, θα οργανώσει τους πρώτους μήνες του 2004, από τις 30 Ιανουαρίου, στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, έκθεση του Ρώσου καλλιτέχνη Σολομόν Νικρίτιν (Τσερνιγκόφ Ουκρανίας 1898 - Μόσχα 1965).
Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της "ρωσικής πρωτοπορίας" (1920 · 1930), ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα δημιουργικός στην ύστερη περίοδό της και ανέπτυξε πρωτότυπες εικαστικές θεωρίες.

To έργο του Σολομόν Νικρίτιν και τα θεωρητικά του κείμενα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς από τους ιστορικούς τέχνης ενώ ουδέποτε έχει γίνει αναδρομική έκθεση του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα έχει επομένως το εξαιρετικό προνόμιο της πραγματοποίησης της πρώτης διεθνώς αναδρομικής έκθεσης - μονογραφίας του.
Ο Σολομόν Νικρίτιν σπούδασε στα εργαστήρια του Λεονίντ Παστερνάκ, του Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ και της Αλεξάνδρας Έξτερ και υπήρξε ιδρυτικό μέλος σημαντικότατων πρωτοποριακών ομάδων της λεγόμενης δεύτερης γενιάς της ρωσικής πρωτοπορίας (ομάδα "Ηλεκτρο - οργανισμός", ομάδα "Προβολισμός", ομάδα "Μέθοδος") ενώ ήταν και βασικός συνεργάτης του Μουσείου Ζωγραφικής Παιδείας στη Μόσχα. Είχε αναπτύξει μια πρωτότυπη εικαστική θεωρία σχετικά με τη σύνδεση της ζωγραφικής με το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο συλλέκτης Γιώργος Κωστάκης απέκτησε από την χήρα του καλλιτέχνη σχεδόν το σύνολο των διασωθέντων έργων του. Σήμερα φυλάσσονται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης 234 έργα του Νικρίτιν (ελαιογραφίες, ακουαρέλες, σχέδια) ενώ στην Πινακοθήκη "Τρετιακόφ" της Μόσχας φυλάσσεται αντίστοιχος αριθμός που επίσης προέρχονται κατά πλειοψηφία από δωρεά του Έλληνα συλλέκτη. Στην έκθεση θα συμπεριληφθεί μεγάλος αριθμός έργων της "Τρετιακόφ", η οποία έχει ρόλο συνδιοργανωτή και προτίθεται να φιλοξενήσει την έκθεση στις αίθουσές της μετά από την Θεσσαλονίκη.

Μαζί με την σημαντική αυτή έκθεση, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα αναλάβει το κόστος της έκδοσης επιστημονικού καταλόγου σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, ρωσικά και αγγλικά. Η διοργάνωση της πρώτης διεθνώς αναδρομικής έκθεσης ενός σημαντικού καλλιτέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κύρος της επιστημονικής δραστηριότητας της χώρας μας στον τομέα των εικαστικών τεχνών.