Δημήτρης Μίγγας, Της Σαλονίκης μοναχά...

12.12.2003
Το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα Δημήτρη Μίγγα με τίτλο "Της Σαλονίκης μοναχά...", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι μια συλλογή διηγημάτων που αποτελείται από έντεκα κείμενα. Οκτώ ιστορίες, δύο παραμύθια κι ένα όνειρο...
"Της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι. Να μην τολμήσεις να τη δεις από τη στεριά. Έγραψε ο Καββαδίας.
Κι εσύ που έζησες τα φοιτητικά σου χρόνια εκεί, μην επιχειρήσεις να κοιτάξεις από τη μέση της ζωής σου εκείνη τη Θεσσαλονίκη που άφησες. Μην ξανάρθεις.
Δεν εννοώ, βέβαια, μια ολιγοήμερη επίσκεψη αναψυχής. Δεν προλαβαίνουν να ξεφτίσουν οι αναμνήσεις τόσο σύντομα - μάλλον συντηρούνται. Μιλώ για μόνιμη εγκατάσταση. Αν τα γυρίσματα του βίου σε ξαναφέρουν ύστερα από χρόνια, ώριμο πια, εκεί, μην επιστρέψεις ψάχνοντας την ίδια πόλη.
Αν μείνεις με τις αναμνήσεις, η πόλη πάντα θα σε ακολουθεί. Όποιος όμως κάνει το λάθος και ξαναγυρίσει για να συνεχίσει τη ζωή που άφησε, εκείνη θα τον διώξει."
(Απόσπασμα από το βιβλίο)

Το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα Δημήτρη Μίγγα με τίτλο "Της Σαλονίκης μοναχά...", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι μια συλλογή διηγημάτων που αποτελείται από έντεκα κείμενα. Οκτώ ιστορίες, δύο παραμύθια κι ένα όνειρο, κατά συγγραφέα. Ο τίτλος είναι μια φράση δανεισμένη από στίχο του ν. Καββαδία και σχεδόν όλα τα διηγήματα αναφέρονται ή διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη.
Προπονητές ποδοσφαίρου, ναυτικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, φαρμακοποιοί, εστιάτορες, ηθοποιοί, μουσικοί, μοναχικοί παππούδες και γιαγιάδες πεθαμένες, συγγραφείς, μαθητές ωδείου, εργάτες και μηχανικοί οινοπνευματοποιίας, ποδοσφαιριστές έζησαν, ζουν ή επιστρέφουν στη Θεσαλονίκη προσπαθώτας να αναβιώσουν ματαιωμένα όνειρα, να ξανακερδίσουν αναμνήσεις μιας ζωής περασμένης...
Ο Δημήτρης Μίγγας γεννήθηκε το 1951 και κατάγεται από τη Μεσσηνία. Εργάζεται ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ζει στη Θεσσαλονίκη. Για τη συλλογή διηγημάτων του Των κεκοιμημένων (1999) τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού "Διαβάζω". Τελευταίο του βιβλίο το μυθιστόρημα Σπάνια χιονίζει στα νησιά.

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Tίτλος: Της Σαλονίκης μοναχά...
Συγγραφέας: Δημήτρης Μίγγας
Σελίδες: 184
ISBN:960-376-543-2