Αφιέρωμα στον Παλαμά από το Δήμο Αθηναίων

05.12.2003
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων αφιερώνει εκδήλωση στον μεγάλο μας Ποιητή Κωστή Παλαμά για την συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον θάνατό του. Γνωστοί ηθοποιοί θα απαγγείλουν αποσπάσματα από το έργο του, ενώ τη βραδιά θα ανοίξει η ομιλία της καθηγήτριας Ελένης Μαρμαρινού.
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων αφιερώνει εκδήλωση στον μεγάλο μας Ποιητή Κωστή Παλαμά για την συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον θάνατό του. Στο αφιέρωμα αυτό που παρουσιάζει στο χώρο της η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στις 20.30, θα μιλήσει για τον ποιητή η κυρία Ελένη Πολίτη- Μαρμαρινού, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Εκδηλώσεων για το έτος Κωστή Παλαμά.
Ποιήματα του Κωστή Παλαμά θα απαγγείλουν η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Καταλειφός και ο Αιμίλιος Χειλάκης. Συμμετέχουν οι μουσικοι: Μάνος Αχαλινωτόπουλος - κλαρίνο, πνευστά και Γιώργος Καλούδης - τσέλο, μικρά κρουστά.

Ο Ποιητής του Τάφου, της Φοινικιάς, της Ασάλευτης Ζωής, των Καημών της Λιμνοθάλασσας υπήρξε ο ηγέτης της λογοτεχνικής σχολής του δημοτικισμού. Το ογκώδες έργο -ποίηση και πεζογραφία- του "πρωτομάστορα της νεοελληνικής ποίησης", κατά τον Μ. Γκανά, συγκεντρώθηκε στους 16 τόμους των Απάντων του που κατήρτισαν ο Γ. Κ. Κατσίπαλης και ο Αν. Καραντώνης και παρουσιάσθηκε μεταγενέστερα σε Ανθολογία με επιμέλεια του Ηλία Λάγιου αλλά και σε άλλες μεμονωμένες εκδόσεις.

Η εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη δεν είναι παρά μία υπαινικτική επισήμανση μία απειροελάχιστη απόδοση χρέους στον πολυσήμαντο Ποιητή για τον οποίο ο Σεφέρης αναφέρει " ο Παλαμάς είναι το σημείο, όπου λύεται και ξεσπά και βρίσκει την κάθαρση του ένα υπόκωφο δράμα που παίζεται δύο χιλιάδες χρόνια για τον ελληνισμό".