Ο Ξεριζωμός: Το είδαμε

04.12.2003
O Ξεριζωμός του Ιρλανδού συγγραφέα Μπράιαν Φρίελ παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Απλό Θέατρο σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και με τους Δημήτρη Καταλειφό και Μάνια Παπαδημητρίου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
&00 Το έργο:
Ο Χιου, δάσκαλος και ψυχή ενός αγροτικού σχολείου της Ιρλανδίας, έχει αφιερώσει τη ζωή του επί 35 χρόνια στους μαθητές του, διδάσκοντας ιρλανδικά, αρχαία ελληνικά και λατινικά. Κοντά του από τη νεότητά του, ο ιδιόρρυθμος Τζίμι Τζακ, λάτρης της αρχαιοελληνικής γλώσσας και του Ομήρου. Από τους γιους του, ο Μάνους τον βοηθάει στο σχολείο και συνεχίζει το έργο του, ενώ ο Όουεν που έχει φύγει για αρκετά χρόνια, επιστρέφει με τους Αγγλους που πραγματοποιούν τη χαρτογράφηση της Ιρλανδίας. Ανάμεσα στον νεότερο Αγγλο αξιωματικό και μία νεαρή Ιρλανδή μαθήτρια γεννιέται δυνατός έρωτας, χωρίς να γίνεται εμπόδιο το ότι μιλούν διαφορετική γλώσσα. Το γεγονός αυτό οξύνει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα και η σύγκρουση δεν αργεί. Ο άγγλος αξιωματικός εξαφανίζεται και απειλούνται αντίποινα. Τον έλεγχο παίρνουν στα χέρια τους οι νέοι, μέσα σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας. Ο Χιου και ο Τζίμυ τζακ, εκπρόσωποι μίας γενικής παλαιότερης μένουν αληθινά μετέωροι μέσα σε μία πραγματικότητα που αλλάζει. Και όπως λέει ο Χιου "Δεν είναι αυτό καθ' αυτό το παρελθόν, τα γεγονότα της ιστορίας που μας διαμορφώνουν, αλλά οι εικόνες από το παρελθόν ενσωματωμένες μέσα στη γλώσσα".

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Η σκηνοθεσία ανήκει στον Αντώνη Αντύπα και η μετάφραση είναι του Παύλου Μάτεσι. Στον ρόλο του Χιου, ο Δημήτρης Καταλειφός, του Τζίμι Τζακ ο Γιώργος Μωρογιάννης, και της νεαρής Ιρλανδής μαθήτριας Μέιρι η Μάνια Παπαδημητρίου. Επίσης παίζουν οι Μαρία Ζαχαρή, Λαέρτης Βασιλείου, Στέλιος Καλογερόπουλος, Κώστας Βασαρδάνης, Ηρώ Κωστή, Σαράντος Γεωγλερής και Αντώνης Δημητροκάλης. Τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα, η μουσική είναι της Ελένη Καραίνδρου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου

Τι μας άρεσε:
- Το έργο του Φρίελ, γιατί μολονότι προσδιορίζεται τοπικά και χρονικά στην "αγγλοποιήση" της Ιρλανδίας, σπάει τα σύνορα και γίνεται πανανθρώπινο και διαχρονικό. Σ' αυτό συντελούν και οι πολλαπλές αναφορές στην αρχαία ελληνική μυθολογία, στον κλασικό λεκτικό πλούτο και στην λατινική γραμματεία, οι οποίες δημιουργούν από την αρχή ως το τέλος του έργου μία ατμόσφαιρα πολυπολιτισμική και δίνουν την αίσθηση της οικουμενικότητας. Οι ήρωες με "όπλο" τις αξίες και τα ιδανικά της κλασικής παιδείας που προτάσσουν πάνω απ' όλα την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας ενός λαού, αντιστέκονται στην εισβολή του ξένου στοιχείου που τείνει να αλλοιώσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και εν τέλει να τους "ξεριζώσει".
- Η ερμηνεία του Δημήτρη Καταλειφού στο ρόλο του δασκάλου Χιου, που ήταν πραγματικά συγκλονιστική. Ο έμπειρος ηθοποιός κατόρθωσε να αποδώσει με ξεχωριστή δεξιότητα όλες τις αποχρώσεις του χαρακτήρα που ενσάρκωσε και να αναδείξει τον πολυεπίπεδο και "πολύγλωσσο" χαρακτήρα του έργου.
- Οι ερμηνείες του Γιώργου Μωρογιάννη στο ρόλο του Τζίμι Τζακ που μας εντυπωσίασε με τα εκφραστικά του μέσα, του Λαέρτη Βασιλείου που έπειθε ως Όουεν και της Μάνιας Παπαδημητρίου που υποδύθηκε τη νεαρή Μέιρι με νεανική φρεσκάδα.

Σε ποιους απευθύνεται:Στους λάτρεις του καλού θεάτρου καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική παράσταση. Ωστόσο, το κείμενο του Φρίελ μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα προσιτό σε όσους δεν έχουν μία στοιχειώδη εξοικείωση με την κλασική παιδεία, γιατί τα αρχαιοελληνικά και λατινικά αποσπάσματα που ακούγονται στο έργο μπορεί να τους κουράσουν.




Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Ναι, είναι αρκετά ενημερωτικό και περιέχει φωτογραφίες από την παράσταση




Πότε να πάω και πού να παρκάρω:
Αν σκοπεύετε να δείτε την παράσταση Σαββατοκύριακο, φροντίστε οπωσδήποτε πιο πριν για τα εισιτήριά σας. Το Απλό Θέατρο βρίσκεται πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Χαριλάου Τρικούπη 4, 210-9229605), οπότε το παρκάρισμα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Βραδινές: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.15
Απογευματινές : Σάββατο: 18.30, Κυριακή: 19.30

Τιμές εισιτηρίων: 19 ευρώ, Λαική-15 ευρώ, φοιτητικά: 12 ευρώ

Γεωργία Οικονόμου, Ανθή Νταουσάνη.