Συνέντευξη του Igor Shapovalov

02.12.2003
-Που στοχεύετε κάθε φορά που προετοιμάζετε μια παράσταση;
Στο Moscow On Ice δίνουμε όλοι -γιατί βέβαια είμαστε μια μεγάλη ομάδα που αποτελείται όχι μόνο από τους χορευτές, αλλά και τους τεχνικούς- τον καλύτερο εαυτό μας για να παρουσιάσουμε μια άρτια παράσταση από κάθε άποψη, καλλιτεχνική και τεχνική. Θέλουμε οι άνθρωποι που θα το παρακολουθήσουν να ψυχαγωγηθούν με την κυριολεκτική έννοια της λέξης και να γυρίσουν στο σπίτι τους έχοντας κερδίσει κάτι, το οποίο βεβαίως είναι διαφορετικό για τον καθένα: η αγάπη για τον χορό, ένα χαμόγελο, μια γλυκιά αίσθηση από ένα παραμύθι, γιατί ξέρετε, καθετί μπορεί να είναι σημαντικό με τον τρόπο του.

-Απ' ότι ξέρουμε πρόκειται για ένα εντυπωσιακό show...
Ξέρετε, δεν μου πολυαρέσει ο όρος "show", γιατί συνήθως έχει μια αρνητική έννοια, εμπεριέχει μια "ελαφρότητα" στις προθέσεις -άσχετα με το που κατατάσσεται η παράσταση που παρουσιάζεις. Και η δική μας πρόθεση δεν είναι ο εντυπωσιασμός για τον εντυπωσιασμό. Βεβαίως, όμως, ο χορός στον πάγο είναι ένα θέαμα που πάντα συναρπάζει το κοινό.

-Και το Moscow On Ice φροντίζει ιδιαίτερα και τα σκηνικά;
Ακριβώς. Τα σκηνικά, όπως και τα κοστούμια προετοιμάζονται με ιδιαίτερη φροντίδα, δίνεται σε αυτά το ίδιο βάρος όπως και στις χορογραφίες, γιατί μας ενδιαφέρει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό η παράσταση να έχει μια ροή, να αφηγείται κάτι. Το να συρράψουμε απλώς κάποια εντυπωσιακά "νούμερα", όπως επικίνδυνα ακροβατικά κι εντυπωσιακές φιγούρες, δεν μας αφορά. Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν, αλλά ενταγμένα μέσα σε ένα σύνολο.

-Ποιο είναι το στοιχείο που υπερέχει, ο χορός ή το πατινάζ;
Όταν ιδρύθηκε το Moscow On Ice, έφερε τη σφραγίδα του Leonid Lavrovski, αυτού του εξαιρετικού χορογράφου των μπαλέτων Μπολσόι. Οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι ο κλασικός χορός είναι η βάση αυτής της ομάδας. Άλλωστε, σας είπα και πριν ότι το ζητούμενο για μας δεν είναι ικανοί "αθλητές" που εκτελούν με ακρίβεια φιγούρες, αλλά καλλιτέχνες. Παντρεύουμε το μπαλέτο με το καλλιτεχνικό πατινάζ.

-Το Moscow On Ice μετράει 46 χρόνια ζωής. Τι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια;
Πάρα πολλά. Καταρχήν ο χάρτης! Το Moscow On Ice ήταν το πρώτο μπαλέτο στον πάγο που ιδρύθηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση και ξεκίνησε παρουσιάζοντας ιστορίες από τη ρώσικη λαϊκή παράδοση. Περιόδευε σε όλη τη Σοβιετική Ένωση, αλλά και στην Αυστραλία, το Μεξικό κι αλλού. Η μεγάλη αλλαγή έγινε στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν δόθηκε περισσότερο βάρος στα σκηνικά και τα κοστούμια και άρχισαν να εντάσσονται στις παραστάσεις (εκτός από τις παραδοσιακές ρώσικες ιστορίες) ευρέως γνωστά, κλασικά παραμύθια, όπως η Σταχτοπούτα, η Ωραία Κοιμωμένη ή η Κοκκινοσκουφίτσα, αλλά και ακροβατικά στοιχεία.

-Ήταν η εποχή που αναλάβατε εσείς την καλλιτεχνική διεύθυνση.
Ναι, ανέλαβα το 1989. Στόχος μου ήταν μια πιο ολοκληρωμένη καλλιτεχνικά παράσταση με πιο πλούσια κοστούμια και σκηνικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μειώνεται η προσοχή που δίνουμε στη χορογραφία.

-Τι να περιμένει το ελληνικό κοινό που δεν έχει ξαναδεί το Moscow On Ice;
Μια ιδιαίτερη αφήγηση των αγαπημένων του παραμυθιών. Ας πούμε, τα παραμύθια να "γλιστρούν" μπροστά στα μάτια τους!