Ο "Ξέρξης" ξανά στην Ε.Λ.Σ.

25.11.2003
Μια μεγάλη επιτυχία, τον "Ξέρξη" του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ επαναλμβάνει η Εθνική Λυρική Σκηνή από την Κυριακή 30 Νοεμβρίου και για τέσσερις παραστάσεις. Είναι όπερα μπαρόκ και παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη εκτέλεση από την Ε.Λ.Σ., στη διάρκεια της Καλλιτεχνικής Περιόδου 2001-2002.
Μια μεγάλη επιτυχία, τον "Ξέρξη" του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ επαναλμβάνει η Εθνική Λυρική Σκηνή από την Κυριακή 30 Νοεμβρίου και για τέσσερις παραστάσεις. Είναι όπερα μπαρόκ, η οποία παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη εκτέλεση από την Ε.Λ.Σ., στη διάρκεια της Καλλιτεχνικής Περιόδου 2001-2002, αποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο είδος βρίσκει ανταπόκριση το κοινό.
Ο "Ξέρξης" είναι η 38η όπερα του Χέντελ και η μοναδική καθαρά κωμική. Βασίζεται στο λιμπρέτο που είχε επεξεργαστεί το 1964 ο Σίλβιο Σταμπίλα για έναν άλλο συνθέτη, τον Τζοβάνι Μπονοντσίνι. Γράφτηκε μέσα σε δύο πρίπου μήνες, το 1738, κι ακολούθησαν άλλες δυο όπερες πριν ο μουσουργός μεταπηδήσει στο είδος του θρησκευτικού ορατορίου, που υπηρετούσε ήδη δειλά. Με την πάροδο των ετών, ο Χέντελ έχανε τη μάχη με το κοινό, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στα λυρικά του έργα. Καμία από τις όπερές του, μετά την "Αλτσίνα" δε σημείωσε ανάλογη επιτυχία.

Ο Ξέρξης, μια από τις συχνότερα πλέον παρουσιαζόμενες όπερες παγκοσμίως, είναι μια παρωδία, όπου, μέσα από τις παράλογες καταστάσεις της υπόθεσης και τη χάρη της μουσικής, ένα θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μια σοβαρή όπερα, τελικά διακωμωδείται με ιδιοφυή τρόπο. Πολλοί μουσικολόγοι εκτιμούν ότι ο Ξέρξης υπήρξε μια συνειδητή προσπάθεια του συνθέτη να προσαρμοστεί στα γούστα του κοινού, που είχαν αλλάξει.
Η περίπλοκη, αισθηματικού περιεχομένου υπόθεση του έργου είναι χαρακτηριστική της εποχής του μπαρόκ κι έχει ελάχιστη σχέση με την ιστορική πραγματικότητα. Τα γεγονότα διαδραματίζονται περί το 480 π.Χ. στην Άβυδο. Η πόλη βρίσκεται στη νότια όχθη του Ελλησπόντου, τον οποίο ο Ξέρξης επιθυμεί να περάσει, προκειμένου να βαδίσει εναντίον των Ελλήνων. Ο Ξέρξης είναι ερωτευμένος με τη Ρομίλντα, για χάρη της οποίας διώχνει την μνηστή του, Άμαστρι. Η Ρομίλντα όμως είναι ερωτευμένη με τον Αρσαμένη. Οι τέσσερις αυτές προσωπικότητες μπλέκονται σε διάφορες ιστορίες, καθώς και οι άνθρωποι που τους περιβάλλουν, η Αταλάντα, ο Αριοδάτης και ο Ελβίρο.

Συντελεστές:
Mουσική διεύθυνση: Βασίλη Χριστόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Άρης Χριστοφέλης
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Κάρσον
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης
Διεύθυνση χορωδίας: Φανής Παλαμίδη
Φωτισμοί: Τζουζέππε Ντι Ιόριο
Χορογραφίες: Κυριάκος Κοσμίδης

Το ρόλο του Ξέρξη ερμηνεύει η Μαίρη Έλεν Νέζη, του Αρσαμένη ο Νίκος Σπανός, της Ρομίλντα η Μάτα Κατσούλη, της Άμαστρι η Μαρίτα Παπαρίζου, της Αταλάντα οι Τζίνα Πούλου (30/11, 3/12/03)και Χριστίνα Γιαννακοπούλου (5,7/12/03), του Αριοδάτη ο Πέτρος Μαγουλάς και του Ελβίρο ο Χάρης Αδριανός.

Οι παραστάσεις έχουν οριστεί για τις 30 Νοεμβρίου, 3, 5 και 7 Δεκεμβρίου, 19.30
Τιμές εισιτηρίων: ευρώ 40, 35, 27, 26, 20 (φοιτητικό).