Ο Μάικλ Σνόου στο ΜΜΣΤ

25.11.2003
"Selections from the spectrum". Τον τίτλο αυτό φέρει η έκθεση του εικαστικού έργου του Καναδού καλλιτέχνη Μάικλ Σνόου, που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Νοεμβρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
"Selections from the spectrum". Τον τίτλο αυτό φέρει η έκθεση του εικαστικού έργου του Καναδού καλλιτέχνη Μάικλ Σνόου, που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Νοεμβρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση αυτή, που θα διαρκέσει ως τις 7 Δεκεμβρίου, έρχεται να "συμπληρώσει" την κινηματογραφική ανθολογία του Μάικλ Σνόου, που παρουσιάζεται από τους "Νέους Ορίζοντες", στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης ο διευθυντής των Νέων Οριζόντων, Δημήτρης Εϊπίδης και ο Καναδός πρέσβης, που χαρακτήρισε τον Σνόου "σημαντικό και πολύπλευρο καλλιτέχνη, ευρέως αναγνωρισμένο". Ο κ. Εϊπίδης παρουσίασε τον Καναδό καλλιτέχνη και τόνισε ότι γνωρίζονται για περισσότερα από 20 χρόνια, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: "Είναι προσωπική χαρά και τιμή να παρουσιάζω στην Ελλάδα τον Μάικλ Σνόου, ο οποίος με το έργο του έχει δημιουργήσει παράδοση."

Η έκθεση, για τις ανάγκες της οποίας ο Σνόου σχεδίασε και παρουσιάζει ένα νέο έργο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας που κάποτε είχε δηλώσει: "Οι πίνακές μου δημιουργήθηκαν από έναν σκηνοθέτη, τα γλυπτά μου από έναν μουσικό, οι ταινίες μου από έναν ζωγράφο, η μουσική μου από έναν γλύπτη, που καμιά φορά αποφασίζει να τα κάνει όλα μαζί".

Τα έργα του, σχετικά άγνωστα ακόμα στην Ελλάδα, αναφέρονται στην παγκόσμια βιβλιογραφία ως αντιπροσωπευτικά δείγματα του δομισμού στην avant-garde σκηνή, κάτι που ο ίδιος έχει επιτύχει μέσα από αδιάκοπη εξερεύνηση στα όρια έκφρασης τόσο του κινηματογράφου, όσο και των εικαστικών τεχνών και της μουσικής.
Ταινίες και έργα του καλλιτέχνη έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα μουσεία και κέντρα τέχνης του κόσμου, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι. Ο ίδιος ο Snow έχει λάβει τη μεγαλύτερη διάκριση του καναδικού κράτους με το Βραβείο του Γενικού Κυβερνήτη, είναι μέλος της Τάξης του Καναδά, Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres στη Γαλλία, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ του πανεμιστημίου του Yale στις ΗΠΑ.