Ο κόσμος τρελάθηκε!

21.11.2003
Το πολύ επίκαιρο βιβλίο της Ούλα Μπερκέβιτς -γραμμένο μετά την 11η Σεπτεμβρίου- αποτελεί μια ευσύνοπτη καταγραφή της θρησκευτικής και ιδεολογικής σύγχυσης που επικρατεί στον κόσμο, με έμφαση τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Με την προσωπική σφραγίδα της συγγραφέως, η αφήγηση αναπτύσσεται σε πρώτο πρόσωπο και η ανάλυση της έννοιας του σύγχρονου φανατισμού γίνεται περισσότερο ως κατάθεση πρωτότυπων προσωπικών σκέψεων, παρά ως κοινωνιολογική μελέτη διανθισμένη με βιβλιογραφικές παραπομπές σε επικρατούσες θεωρίες.
Είναι σαν ο αμερικανικός φονταμενταλισμός να μην αντιτίθεται ούτε στον ισλαμικό ούτε στον εβραϊκό φονταμενταλισμό, αλλά σαν να συμπράττουν και οι τρεις μαζί, από τις πιο διαφορετικές κατευθύνσεις, και να κατευθύνονται προς τον ίδιο στόχο, σαν να κατάγονται από την ίδια εκείνη μήτρα που ηγεμονεύει σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη και μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ξεφύγει από την πορεία της και να δημιουργήσει νέα, "χιλιόχρονα Ράιχ"... (Απόσπασμα από το βιβλίο)

Το πολύ επίκαιρο βιβλίο της Ούλα Μπερκέβιτς -γραμμένο μετά την 11η Σεπτεμβρίου- αποτελεί μια ευσύνοπτη καταγραφή της θρησκευτικής και ιδεολογικής σύγχυσης που επικρατεί στον κόσμο, με έμφαση τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Η εργασία αυτή φέρει την προσωπική σφραγίδα της συγγραφέως, καθώς η αφήγηση αναπτύσσεται σε πρώτο πρόσωπο και η ανάλυση της έννοιας του σύγχρονου φανατισμού γίνεται περισσότερο ως κατάθεση πρωτότυπων προσωπικών σκέψεων, παρά ως κοινωνιολογική μελέτη διανθισμένη με βιβλιογραφικές παραπομπές σε επικρατούσες θεωρίες.
Η συγγραφέας αναρωτιέται αν αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πράγματι μια επίθεση στον πολιτισμό, τα θεμέλια του οποίου έχουν εδώ και καιρό αμφισβητηθεί από την τεχνολογία και προσφάτως τη βιολογία που διακήρυξαν πως αυτός ο κόσμος είναι τελικά κάτι το χειραγωγήσιμο. Παραλληλίζει τις σύγχρονες εκφάνσεις του φανατισμού και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού με παλαιότερες εκδοχές των ίδιων εννοιών και αναφωνεί στον πρόλογό της: Γιατί άραγε πλάθουμε σήμερα τόσες λέξεις, αλλά δε μας βρίσκεται ποτέ καμία; Μήπως επειδή δεν κυριαρχεί η εμπειρία του τρόμου και η ερμηνεία του; Μήπως επειδή ο παλιός τρόμος πέλιωσε και ο καινούριος γεννά νέα τέρατα;

H Oύλα Μπερκέβιτς γεννήθηκε το 1951 στο Γκίεσεν της Δ. Γερμανίας. Σπούδασε υποκριτική στη Μουσική Ακαδημία της Φρανκφούρτης και σαν ηθοποιός συνεργάστηκε σε μια σειρά από θέατρα, μεταξύ των οποίων τα Hamburger Schauspielhaus και Μϋnchner Kammerspiele. To 1982 εγκαταλείπει την υποκριτική. Το πρώτο της βιβλίο Josef stirbt (Ο Γιόζεφ πεθαίνει) δημοσιεύεται το 1982 στον Suhrkamp Verlag. Το 1990 παντρεύεται τον εκδότη Siegfried Unseld. Το 1999 εκδίδεται το δέκατο βιβλίο της, το μυθιστόρημα Ιch weiβ, daβ du weiβt (Ξέρω πως ξέρεις), καθώς και το θεατρικό έργο Der Golem in Bayreuth (Το Γκόλεμ στο Μπαϊρόιθ). Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Σήμερα ζει στη Φρανκφούρτη.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Συγγραφέας: Ούλα Μπερκέβιτς
Τίτλος: Ο κόσμος τρελάθηκε. Ανάλυση του σύγχρονου φανατισμού.
Μετάφραση (από τα γερμανικά): Γρηγόρης Αθανασίου
Σελίδες: 114
ISBN: 960-03-3557-5