"Αμλετ" με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη

05.11.2003
Σαρανταοκτώ χρόνια μετά την παράσταση του Αμλετ με τον Αλέξη Μινωτή, το Εθνικό θέατρο ανεβάζει και πάλι το έργο αυτό σε μία εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή στη σκηνή Κοτοπούλη. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία του έργου είναι του Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ τον ομώνυμο ρόλο του Αμλετ θα υποδυθεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Σαρανταοκτώ χρόνια μετά την παράσταση του Αμλετ με τον Αλέξη Μινωτή, το Εθνικό θέατρο ανεβάζει και πάλι το έργο αυτό σε μία εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή στη σκηνή Κοτοπούλη.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης -που ασχολήθηκε με τη μετάφραση του κλασικού αυτού έργου επί τρία χρόνια- σκηνοθετεί για πρώτη φορά Αμλετ "ένα έργο πολύπλοκο, δύσκολο, αλλά και συναρπαστικό". Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Νοεμβρίου ανέφερε χαρακτηριστικά "μέσα από αυτή τη δουλειά εκπληρώθηκα. Το ότι ασχολήθηκα με τον Αμλετ, το οφείλω στην Ελλη Λαμπέτη που μου ζήτησε να της μεταφράσω τον μονόλογο του Αμλετ "to be or not to be" κατά τη διάρκεια της ασθένειάς της για καθαρά υπαρξιακούς λόγους. Θέλω λοιπόν να της αφιερώσω όλη την παράσταση. Στη συγκεκριμένη δουλειά προσπάθησα να εμφυσήσω όλη την εμπειρία μου και να υπηρετήσω καταρχήν τον συγγραφέα. Εξαγριώνομαι όταν βλέπω παραστάσεις μέσα από τις οποίες προβάλλεται ο σκηνοθέτης και όχι ο συγγραφέας. Στάθηκα ιδιαίτερα τυχερός στη συνεργασία μου με τους ηθοποιούς και ιδιαίτερα με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Ο Κωνσταντίνος διαθέτει εκτός από ταλέντο, τεχνική, ήθος και κυρίως τα νιάτα που είναι απαραίτητο για κάποιον που θέλει να υποδυθεί τον Αμλετ."

Με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ανέφερε ότι "τον τιμά ιδιαίτερα που κλήθηκε να ανεβάσει τον Αμλετ, επειδή είναι μία παράσταση που έχει να ανέβει στο Εθνικό σαρανταοκτώ ολοκληρα χρόνια και επειδή τη σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κακογιάννης. Ο Κακογιάννης μας βοήθησε να μην αντιμετωπίσουμε το έργο του Σέξπιρ αλαζονικά, ως μύθο, γι' αυτό και δεν θελήσαμε να πρωτοτυπήσουμε. Απλά κάνουμε αυτό που μας υποδεικνύει ο συγγραφέας σε μία δωρική και συμπαγή παράσταση που ελπίζουμε να ικανοποιήσει τους πάντες".

Η μετάφραση και η σκηνοθεσία του έργου είναι του Μιχάλη Κακογιάννη.
Τον ομώνυμο ρόλο του Αμλετ θα υποδυθεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Η Βέρα Κρούσκα και ο Στέλιος Μάινας στους ρόλους της Γερτρούδης και του Κλαυδίου αντίστοιχα, ενώ σε διπλή διανομή στον ρόλο της Οφηλίας παίζουν οι νέες και ταλαντούχες ηθοποιοί: Μαριάννα Πολυχρονίδη και Ευδοκία Ρουμελιώτη.
Στους υπόλοιπους ρόλους συμμετέχουν οι ; Δημήτρης Μάριζας, Δημήτρης Αγοράς, Κωστής Παπαϊωάννου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Θεμιστοκλής Πάνου, Μέμος Μπεγνής, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Θανάσης Κυριαζής, Λουκάς Zήκος, Λευτέρης Λουκάδης, Αντώνης Ζαχαράτος, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Νίκος Μπουσδούκος, Θόδωρος Δημήτριεφ.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιώργος Πάτσας, τη μουσική ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη η Μαριλένα Ρασιδάκη.