Κολλημένος με το ...κινητό του ο Μαρκουλάκης

17.09.2015
Ποια είναι η άλλη πτυχή της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη; Μεγαλοδικηγόρος, πραγματιστής και κυνικός, που σίγουρα θα ήθελε να βρίσκεται αλλού και είναι συνέχεια στο κινητό του.

Ο λόγος για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεατρικά σχήματα της νεότερης γενιάς που φιλοξενούνται και φέτος στο θέατρο Αθηνών παρουσιάζοντας το έργο της Γιασμίνα Ρεζά “Ο Θεός της Σφαγής”: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου συμπράττουν στη βραβευμένη μαύρη κωμωδία υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του πρώτου, προτείνοντας μας μια νέα ανάγνωση.

Το έργο

Όλα ξεκινούν όταν δύο εντεκάχρονα αγόρια τσακώνονται στο πάρκο και το αποτέλεσμα του καβγά τους είναι μώλωπες, σκισμένα χείλη και δυο κατεστραμμένα δόντια. Οι γονείς του θύματος καλούν τους γονείς του θύτη στο σπίτι τους. Τέσσερεις ενήλικες, καλλιεργημένοι και πολιτισμένοι, συζητούν το πρόβλημα που ανέκυψε. Λίγη ώρα μετά, τους βρίσκουμε να συμπεριφέρονται πιο ανώριμα και πιο βάρβαρα από τα παιδιά τους. Τα ζευγάρια επιτίθενται το ένα στο άλλο, οι γυναίκες στους άνδρες, οι άνδρες στις γυναίκες, ώσπου στο τέλος είναι όλοι εναντίον όλων.

Οι τέσσερις ήρωες είναι πολύ διαφορετικοί αλλά με κοινά στοιχεία.

Ένας μεγαλοδικηγόρος, πραγματιστής και κυνικός, που σίγουρα θα ήθελε να βρίσκεται αλλού και είναι συνέχεια στο κινητό του. (Κ. Μαρκουλάκης). Η γυναίκα του, μια μπίζνες γούμαν πολύ αξιοπρεπής που η απελπισία της από την αδιαφορία του άντρα της, της δημιουργεί διάφορα ψυχοσωματικά και…γαστρεντερικά προβλήματα (Στ. Γουλιώτη).

Ένας έμπορος ειδών κιγκαλερίας, απλοϊκός και φιλικός, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην εικόνα που θέλει η γυναίκα του να φτιάξει γι΄αυτούς (Οδ. Παπασπηλιόπουλος). Μια φιλότεχνη ακτιβίστρια, που προσπαθεί να επιβάλλει τους κανόνες του πολιτισμού με το ζόρι, σαν ιεραπόστολος (Λ. Μιχαλοπούλου)

Το έργο έκανε πρεμιέρα στη Ζυρίχη το 2007, τον Ιανουάριο του 2008 στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία της Ρεζά, με την Ιζαμπέλ Υπέρ σ’ έναν από τους τέσσερις ρόλους, ακολούθως στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, κερδίζοντας το 2009, βραβείο Ολιβιέ καλύτερης κωμωδίας και βραβείο Τόνυ καλύτερου έργου. Σημείωσε δε πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Το 2011 έγινε ταινία από τον Πολάνσκι με τίτλο Carnage με τη Ρεζά να συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον σκηνοθέτη κερδίζοντας δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία α' γυναικείου ρόλου για τις Τζόντι Φόστερ και Κέητ Γουίνσλετ.

Οι συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Βούρος

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Αθανασία Σμαραγδή

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μανώλης Δούνιας

Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, τηλ. 21033312343