Συγγραφείς και εξουσία σε μία ανήσυχη... συζήτηση

02.02.2015
Μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο των Γραμμάτων θα ανοίξει τον πρώτο κύκλο των «Ανήσυχων Συζητήσεων» που θα γίνουν το 2015 στο PUBLIC Συντάγματος, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη.

Σε μια στιγμή μεγάλων αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό, εκλεκτά ονόματα που εκπροσωπούν τρεις λογοτεχνικές γενιές θα συναντηθούν στις 17 Φεβρουαρίου, και θα διασταυρώσουν τις απόψεις τους για τη σχέση των Συγγραφέων με την Εξουσία. Μια σχέση που έχει πάρει πολλές διαφορετικές μορφές στη διάρκεια του 20ού και του 21ου αιώνα, και που εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα αλλά πιθανώς και μια μεγάλη παγίδα για τους ανήσυχους δημιουργούς.

Από τις Δίκες της Μόσχας και την Πολιτιστική Επανάσταση έως τη διεκδίκηση της Προεδρίας στην Τσεχοσλοβακία και στο Περού ή έως το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και τη συμμετοχή ελλήνων συγγραφέων σε θεσμικά όργανα , πολιτικά πόστα ή στην αυτοδιοίκηση, κι από την Πηνελόπη Δέλτα ή τον Νίκο Θέμελη έως τον Χόρχε Σεμπρούν και τώρα τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά και άλλους, οι συγγραφείς έχουν πρωταγωνιστήσει πολλές φορές στην πολιτική σκηνή, διεθνή και εγχώρια. Έχουν συγκρουστεί με ποικίλες εκδοχές της εξουσίας αλλά και την έχουν υποστηρίξει, κολακεύσει ή ασκήσει, έχουν σκοντάψει σε διλήμματα και σε προκλήσεις, σε αλήθειες και σε ψέματα, έχουν μετρήσει νίκες και ήττες, κέρδη και απώλειες, ωστόσο το βασικό ζητούμενο παραμένει ανοιχτό: εντέλει ποιός υπονομεύει ποιόν;

Σε μια εποχή όπου το αίτημα για εκδημοκρατισμό της δημοκρατίας εξαπλώνεται, στον απόηχο της υπόθεσης του Charlie Hebdo που έδειξε πόσο ευαίσθητο ζήτημα είναι η ελευθερία του λόγου, αποδεικνύεται καθημερινά ότι ο πολιτισμός, η τέχνη, η διανόηση, η λογοτεχνία, αποκτούν νέο κοινωνικό και πολιτικό ρόλο. Έτσι και τα ερωτήματα για τη σχέση συγγραφέων και εξουσίας αποκτούν νέα επικαιρότητα. Αυτή θα είναι η αφετηρία της Ανήσυχης Συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί με παρεμβάσεις από το πάνελ στην αίθουσα του PUBLIC Συντάγματος, στις 17/2.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας, ακαδημαϊκός

Ρέα Γαλανάκη, συγγραφέας

Θεόδωρος Γρηγοριάδης, συγγραφέας

Δημήτρης Καλοκύρης , συγγραφέας, γραφίστας, Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων

Άρης Μαραγκόπουλος, συγγραφέας, εκδότης

Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός

Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής και συντονιστής πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ,

ζωγράφος, αν. καθηγητής ΕΜΠ

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, συγγραφέας

Τάσος Τσακίρογλου, δημοσιογράφος

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

Πληροφορίες εκδήλωσης

Πότε: Τρίτη 17 Φεβρουαρίου

Ώρα: 19.00

Πού: Αίθουσα εκδηλώσεων, 5ος όροφος Public Συντάγματος (Καρ. Σερβίας 1)

Είσοδος ελεύθερη

ΒΙΒΛΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Μαριλένα Αστραπέλλου Πρόσωπα (ΠΟΛΙΣ)

Μυρσίνη Ζορμπά Πολιτική του Πολιτισμού (ΠΑΤΑΚΗΣ)

Αλεξάνδρα Ιωαννίδου Υπόθεση Γκράνιν: η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο. Η δίκη της Επιθεώρησης Τέχνης το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου (ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ)

Άρης Μαραγκόπουλος Πεδία μάχης αφύλακτα: θέσεις για την κουλτούρα και τον πολιτισμό (ΤΟΠΟΣ)

Τάσος Τσακίρογλου Πρόσωπα της απομάγευσης. 38 συνεντεύξεις για την κρίση και το μέλλον. Πρόλογος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (εκδόσεις ΟΚΤΩ)

Ανταίος Χρυσοστομίδης Οι κεραίες της εποχής μου Τ1, Τ2, (ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ)

Michel Foucault Ο ωραίος κίνδυνος (ΑΓΡΑ, μτφ. Νίκος Ηλιάδης)

Carlos Fuentes Σε αυτά πιστεύω (ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, μτφ. Αμαλία Βασιλακάκη)

Mario Vargas Llosa Λογοτεχνία και Πολιτική (εκδ. Instituto CERVANTES, μτφ. Νίκος Πρατσίνης)

Norman Mailer Μάγισσα τέχνη (ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, μτφ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Philip Roth Διαβάζοντας τον εαυτό μου και άλλους (ΠΟΛΙΣ, μτφ. Κατερίνα Σχινά)