Πώς γίνεται αυτό; Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, έχοντας ξεφύγει από τη μάγισσα που τους κρατούσε έγκλειστους, κάνουν πια “καριέρα” ως ζαχαροπλάστες, έχοντας ανοίξει ένα ονειρικό ζαχαροπλαστείο-εργαστήριο πειραμάτων, γεμάτο παράξενα γλυκά και κρυμμένα μυστικά. Τα δυο αδέλφια έχουν ένα φιλόδοξο σκοπό: να δημιουργήσουν το δέντρο το οποίο αντί για καρπούς κακάο, παράγει πεντανόστιμες σοκολάτες, έτοιμες για κατανάλωση. Το Σοκολατόδεντρο!
Σε αυτήν την αναζήτηση όμως δεν είναι απερίσπαστοι. Οι ήρωες των άλλων γνωστών παραμυθιών, καταφεύγουν στο ζαχαροπλαστείο, ζητώντας λύσεις στα ποικίλα προβλήματα της ζωής που προκύπτουν …μετά το παραμύθι. Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, με τη συμβολή του Βιβλίου των Συνταγών και των μαγεμένων σοκολατογλυκών προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους, με απρόσμενα αποτελέσματα.
Η αλήθεια είναι πως οι προσδοκίες μας ήταν πολύ μεγάλες πηγαίνοντας να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Χάνσελ και Γκρέτελ: Το μυστικό του Σοκολατόδεντρου», καθώς είχαμε διαβάσει τα τρομερά και φοβερά στο δελτίο τύπου της. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Μια φαντασμαγορική παράσταση με «έξτρα δόση» μαγείας και ταχυδακτυλουργικά κόλπα, αφού όλος ο θεατρικός χώρος μεταμορφώνεται με special effect και αληθινή μυρωδιά σοκολάτας σ’ ένα «σύμπαν» που θα ξυπνήσει όλες τις αισθήσεις των παιδιών.»
Όχι, η παράσταση σίγουρα δεν ήταν υπερθέαμα, ήταν μία καλοστημένη συμπαθητική παράσταση, μία παράσταση που σέβεται απόλυτα τα παιδιά και τα ψυχαγωγεί στο έπακρο, χωρίς ωστόσο να κάνει την υπέρβαση, το κάτι παραπάνω, αυτό δηλαδή που θα την κάνει αξέχαστη. Ο λόγος θα πρέπει να αναζητηθεί μάλλον στο κείμενο της Έρσης Νιαώτη, καθώς και οι ήρωες που «πέρασαν» από το μαγικό ζαχαροπλαστείο του Χάνσελ και της Γκρέτελ ήταν πολλοί και σε μερικά σημεία οι διάλογοι των ηρώων πλατείαζαν αδικαιολόγητα.
Όλα τα υπόλοιπα ήταν σχεδόν αψεγάδιαστα. Και το σκηνικό ήταν πολύ όμορφα και καλαίσθητα χρωματισμένο και όλοι οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Η Αγγελική Καρυστινού και ο Πάρις Λύκος έδωσαν κεφάτες ερμηνείες γεμάτες ενέργεια στους ρόλους της Γκρέτελ και του Χάνσελ, ενώ μικρή έκπληξη αποτέλεσε η ερμηνεία της Φωτεινής Αθερίδου (ναι, πρόκειται για την κόρη του Θοδωρή Αθερίδη και της Ελένης Γκασούκα) στο ρόλο του Αστερόπαιδου.
Αξίζει να πάτε με το παιδί σας; Ναι, γιατί η παράσταση έχει σαφή προσανατολισμό και περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες της διαρκούς αναζήτησης, της υπομονής και επιμονής, της αλληλοβοήθειας και προπάντων της δύναμης της αγάπης.
Και μία επισήμανση που μάλλον θα κάνουμε συνέχεια: Όσοι ασχολούνται με το παιδικό θέατρο, καλό θα ήταν να θυμούνται την ρήση «ουκ εν τω πολλώ το ευ» και να γνωρίζουν πως όταν μια παράσταση απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερα των τεσσάρων ή πέντε ετών, θα πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια. Μία παράσταση που αγγίζει τις δύο ώρες (έστω και με διάλειμμα), όσο ωραία και αν είναι, είναι εξαιρετικά κουραστική για αυτές τις ηλικίες.
ΙΝFO:
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο 14:30
Κυριακή 11:30, 15:00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10€
Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων:
Στο τηλέφωνο 211 1000 365, www.ticket365.gr, www.a-th.gr
Στο ταμείο του Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Citylink
Γεωργία Οικονόμου
[email protected]