Oι Madredeus γιορτάζουν στο Μέγαρο

02.12.2013
Ξεκίνησαν από την Πορτογαλία και κατέκτησαν όλο τον κόσμο με μια μουσική που έχει τις ρίζες της στη γλυκιά μελαγχολία του saudade, στους ήχους του φάντο και των λαϊκών τραγουδιών και την έκαναν να ακούγεται καινούργια και σύγχρονη, να μένει στη μνήμη και να προσφέρει στο κοινό μοναδικές συγκινήσεις.

Ξεκίνησαν από την Πορτογαλία και κατέκτησαν όλο τον κόσμο με μια μουσική που έχει τις ρίζες της στη γλυκιά μελαγχολία του saudade, στους ήχους του φάντο και των λαϊκών τραγουδιών και την έκαναν να ακούγεται καινούργια και σύγχρονη, να μένει στη μνήμη και να προσφέρει στο κοινό μοναδικές συγκινήσεις.

Τρία εκατομμύρια δίσκοι, αμέτρητες περιοδείες σε όλη την υφήλιο, χειροκροτήματα μεγάλης διάρκειας, ένα κοινό μαγεμένο από τη μοναδικότητα της μουσικής τους και πολλά βραβεία: είναι το πιο επιτυχημένο μουσικό ταξίδι στην ιστορία της χώρας τους, που πέρασε τα σύνορά της και έφτιαξε τη δική του αυτοκρατορία. Αυτή τη συναρπαστική διαδρομή 25 χρόνων γιορτάζουν οι Madredeus με έναν ολοκαίνουργιο δίσκο, με μεγαλύτερο σύνολο, στο οποίο έχουν προστεθεί έγχορδα και με μια συγκλονιστική νέα φωνή, την Μπεατρίς Νουνές.

Έρχονται στην Αθήνα και στο Μέγαρο την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, για μια συναυλία-θέαμα, που διασχίζει όλη την ιστορία τους και τον πλούτο της μουσικής τους και μας θυμίζει ένα θαύμα που έκαναν δύο νεαροί μουσικοί από τη Λισαβόνα στα τέλη της δεκαετίας του 80 και δημιούργησαν μια νέα εποχή ήχων.

Ο Pedro Ayres Magalhaes και o Rodrigo Leao ήταν δύο Πορτογάλοι ροκάδες που το 1985 αποφάσισαν να ξαναανακαλύψουν τους παραδοσιακούς ήχους με τον δικό τους τρόπο. Ήθελαν να προχωρήσουν πέρα από την ανώδυνη πορτογαλική ποπ, αλλά δεν ήθελαν να καταφύγουν στο παλιό φάντο. Έψαχναν κάτι σύγχρονο, αλλά με ρίζες, ανοιχτό στον κόσμο, αλλά με πορτογαλική σφραγίδα. Άρχισαν να γράφουν και να φέρνουν στην παρέα τους και άλλους μουσικούς, βρήκαν τον ήχο που έψαχναν, αλλά τους έλλειπε η φωνή.

Την ανακάλυψαν τυχαία, ένα βράδυ στο Bairro Alto της Λισαβόνας, όταν άκουσαν ένα δεκαοκτάχρονο, άγνωστο, κορίτσι που τραγουδούσε φάντο για τους φίλους της με μια ιδιαίτερη, ερασιτεχνική φωνή. Κάλεσαν την Τερέζα Σαλγκουέιρο να την ακούσουν στο παλιό μοναστήρι Madre de Deus. Η καθαρή φωνή της και οι περίτεχνες συνθέσεις του Πέδρο και του Ροντρίγο έδωσαν στο σύνολο ένα μοναδικό ύφος και στο συγκρότημα ένα συμβόλαιο ηχογράφησης.

Το πρώτο τους άλμπουμ “Dias da Madredeus”, το 1987, ήταν ασυνήθιστο και πρωτάκουστο και έδωσε στη νεαρή ομάδα τόση κριτική αποδοχή όση χρειαζόταν για να ξεκινήσει μια μεγάλη περιοδεία στην Πορτογαλία. Η επιτυχία ήταν τεράστια και μέσα σε πέντε χρόνια οι Madredeus είχαν αποκτήσει ένα μεγάλο, αφοσιωμένο κοινό. Έγιναν εθνικό και παγκόσμιο όνομα και έβαλαν τη χώρα τους στον μεγάλο διεθνή μουσικό χάρτη.

Ο Βιμ Βέντερς τους κάλεσε το 1994 να γράψουν τη μουσική της ταινίας του «Lisbon Story», η ταινία προβλήθηκε στις Κάνες και οι Madredeus απέκτησαν το διαβατήριο για να γυρίσουν όλο τον κόσμο: από το Τόκυο στο Σάο Πάουλο και από εκεί στο Λονδίνο και το Παρίσι η φήμη τους απλωνόταν και το κοινό μεγάλωνε και έμπαινε στα μυστήρια της αιθέριας μουσικής τους. Ακολούθησαν και άλλα άλμπουμ με τραγούδια που απέπνεαν κατάφαση στη ζωή και άφηναν πίσω τους τη λύπη για την απώλεια, τον ανεκπλήρωτο, πόθο που χαρακτηρίζει το φάντο και κρατούσαν από αυτό την αγάπη για την ομορφιά.

Το 2007 η Τερέζα Σαλγκουέιρο έφυγε και οι Μadredeus έμειναν άφωνοι. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αποτραβήχτηκαν, ο Πέδρο φλέρταρε με ένα καινούργιο σχέδιο, πιο τζάζι και πιο θεατρικό, μια πολυφωνική περιπέτεια με τον τίτλο Madredeus a Bando Cosmica”, με ρεπερτόριο και μουσική για αργά τη νύχτα.

Το 2012 οι Μadredeus ξανασυνάντησαν τον καλύτερο εαυτό τους και ξαναεπισκέφτηκαν την παράδοση που είχαν δημιουργήσει, με ένα νέο σχήμα: εκτός από τον Carlos Maria Trindade, τον κιμπορντίστα που παίζει χρόνια μαζί τους, στο σύνολο μπήκαν, οι βιολονίστες Jorge Varrecoso και Antonio Figueiredo και ο βιολοντσελίστας, Luis Clode. Τα έγχορδα και η Μπεατρίς Νούνες προέρχονται από το χώρο της κλασικής μουσικής, είναι μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας της Εθνικής Όπερας και ικανοί να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του επικεφαλής του συνόλου.

“Θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα θέαμα που διασχίζει όλο μας το ρεπερτόριο, να δείξουμε τον πλούτο και την ποικιλία του, να ταξιδέψουμε με τη μουσική μας", λέει ο Pedro Ayres Magalhaes για το νέο αυτό σχέδιο του συνόλου, που περιλαμβάνει 30 κομμάτια, που αντιστοιχούν σε κάθε κεφάλαιο της καριέρας τους. Ο νέος τους δίσκος “Essencia”, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο, είναι μια συλλογή από τα πιο εμβληματικά θέματά τους και η καινούργια διεθνής περιοδεία τους άρχισε τον Απρίλιο, με πρώτο σταθμό το Κέντρο Μπάρμπικαν του Λονδίνου και θα συνεχιστεί όλο το 2013.

Info
Που: Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Πότε: Τρίτη 10 Δεκεμβρίου

Ώρα έναρξης: 20:30

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ