«Αρχεία» με συνθήματα στους τοίχους από τον Τάκη Σπυρόπουλο

21.02.2013
Πόσος θυμός, πόση οργή μα και πόση ελπίδα μπορούν να χωρέσουν στα συνθήματα και στα γκράφιτι στους τοίχους;

Πόσος θυμός, πόση οργή μα και πόση ελπίδα μπορούν να χωρέσουν στα συνθήματα και στα γκράφιτι στους τοίχους;

Η απάντηση μας περιμένει στις 252 σελίδες του βιβλίου «X-AΡΧΕΙΑ uncensored. Tα συνθήματα και τα γκράφιτι των Εξαρχείων 2009-2012», στις οποίες ο γνωστός φωτογράφος Τάκης Σπυρόπουλος επιχειρεί να μεταφέρει τη φιλοσοφία των δρόμων των Εξαρχείων, αλλά και την ένταση που απορρέει απ΄ τη θέα τους. Πρόκειται για ένα άλμπουμ που κινείται μεταξύ ντοκουμέντου και προσωπικού ημερολογίου, καθώς αποτυπώνει ό,τι έχει γραφεί ή σχεδιαστεί στους τοίχους της εμβληματικής αυτής περιοχής της Αθήνας, όπως τα συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός, χωρίς λογοκρισία, στεγανά ή προκαταλήψεις.Εκείνο που κυριαρχεί στα περίπου 1.000 καρέ που συγκέντρωσε ο φωτογράφος (στο βιβλίο αξιοποίησε σχεδόν τα μισά), «ακόμη και από τα σταλάγματα της γραφής», όπως μας λέει, είναι η ένταση, η οργή, ο θυμός, αλλά και η ελπίδα. Τα συνθήματα αντλούν από πολλές δεξαμενές ιδεών και σκέψεων -αναρχικές, ακροαριστερές κλπ.-, χωρίς να λείπουν και τα ερωτικά μηνύματα. Σε κάθε περίπτωση δίνουν μια όψη της τελευταίας τριετίας, της κρίσης, που άλλαξε τη ζωή όλων μας.

Κίνητρο για τον φωτογράφο δεν ήταν η αποτύπωση με αυτόν τον τρόπο της κρίσης, αλλά η αναζήτηση «του ελεύθερου πνεύματος, του αυθορμητισμού, της ζωντάνιας και του χιούμορ που εκφράζουν».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τους τοίχους της Αθήνας σαν «ένα ζωντανό κοινωνικοπολιτικό ημερολόγιο» που μάλλον δεν βρίσκεται όμοιό του σε καμιά άλλη πόλη της Ευρώπης. Οι δρόμοι μοιάζουν με καμβά ζωγραφικής. Γι΄ αυτό έχει τυπώσει και μια αγγλική έκδοση, προκειμένου να μεταφέρει την αγωνία των Ελλήνων και στο εξωτερικό, αφού «η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική».

Ηδη έχει κανονίσει τη διανομή της έκδοσης στη Νέα Υόρκη.

Οι φωτογραφίες στις σελίδες δεν έχουν λεζάντες, άλλωστε δεν χρειάζεται. Μόνο για την αγγλική έκδοση υπάρχει μετάφραση. Είναι «ένα φωτογραφικό βιβλίο που διαβάζεται» από μόνο του. Αρκούν τα εισαγωγικά κείμενα του Αλέξη Καλοφωλιά, της ιστορικού τέχνης Ευρυδίκης Τρισόν-Μιλσανή και του κοινωνιολόγου Γιάννη Θωμάτου.

Με αυτό το βιβλίο εγκαινιάστηκε ο εκδοτικός οίκος «Ρακοσυλλέκτης» που ίδρυσαν ο Τάκης Σπυρόπουλος με τον Κώστα Χατζηδουλή.

Δ.Ρ.