Μια Ελληνίδα μπαλαρίνα στη Νέα Υόρκη

15.01.2013
Η Αλεξάνδρα από μικρή λάτρευε τα μιούζικαλ, φορούσε τούλια και στολές, και χόρευε στους ρυθμούς της μουσικής.Τις πρώτες της πουέντ τις φόρεσε σε ηλικία μόλις 4 ετών, όταν ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου, και από τότε δεν τις αποχωρίστηκε.

Το όνειρό της στη Νέα Υόρκη, πάνω σε δύο πουέντ, ζει η Αλεξάνδρα Αβράμη, μια νεαρή μπαλαρίνα από τα Γιαννιτσά Πέλλας, που κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε χιλιάδες χορευτές και να ενταχθεί στο φημισμένο American Ballet Theater, από τις τάξεις του οποίου έχει περάσει, στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ενώ πήρε και το «εισιτήριο» για τη διεθνούς φήμης επαγγελματική σχολή Joffrey Ballet School, στην οποία έχει φοιτήσει και η γνωστή ηθοποιός Σαρλίζ Θέρον.

«Δεν μπορούσα ποτέ να το φανταστώ αυτό. Ήταν όνειρο ζωής. Η αδελφή μου με είχε ρωτήσει πριν από χρόνια, όταν ήμουν πολύ μικρή, αν θα ήθελα να βρεθώ κάποτε ως χορεύτρια στη Νέα Υόρκη. Της είχα πει ''ναι, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Είσαι ένας ανάμεσα σε εκατομμύρια άτομα». Κι όμως, τώρα ζω το όνειρό μου», δήλωσε η νεαρή χορεύτρια, για την οποία ο χορός είναι καταρχήν συναίσθημα.


MARYANA HORDEYCHUK photographer

Από μικρή, η Αλεξάνδρα Αβράμη, λάτρευε να βλέπει μιούζικαλ, φορούσε τούλια και στολές και χόρευε στους ρυθμούς της μουσικής.Τις πρώτες της πουέντ τις φόρεσε σε ηλικία μόλις 4 ετών, όταν ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου, και από τότε δεν τις αποχωρίστηκε. Επαγγελματικά ασχολήθηκε με τον χορό, όταν πέρασε στη Γυμναστική Ακαδημία, στο Α.Π.Θ., και παράλληλα πήρε δίπλωμα δασκάλας χορού από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου.

Αυτό ήταν και το «εισιτήριό» της για το εξωτερικό. Είχε ευκαιρίες να ενταχθεί σε διάφορα χορευτικά σχήματα στο Λονδίνο, αλλά προτίμησε τη Νέα Υόρκη, τη «μητρόπολη του κόσμου και του θεάματος», όπως χαρακτηριστικά λέει.

Εχει συνεργαστεί με καταξιωμένους χορογράφους και έχει χορέψει σε πολλές σκηνές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει «δανείσει» τη μορφή της για τις ανάγκες μιας έκθεσης (και έκδοσης με τον τίτλο «Tabula Rasa») Αμερικανίδας φωτογράφου που ειδικεύεται στις φωτογραφικές απεικονίσεις χορευτών.


MARYANA HORDEYCHUK photographer

Η ζωή μιας χορεύτριας είναι απαιτητική και περιλαμβάνει ατέλειωτες ώρες προπόνησης, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η Αλεξάνδρα, ωστόσο, προτιμά να δίνει τη «μάχη» μόνο απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό. «Δεν ανταγωνίζομαι ποτέ κάποιον άλλο, παρά τον ίδιο μου τον εαυτό. Προσπαθώ να ξεπεράσω τα όριά του» τονίζει.