Γιώργος Χρυσοστόμου: Η σκοτεινή πλευρά του γέλιου

11.01.2013
Τα νυχτοπερπατήματα στα πάτρια εδάφη της Ρόδου πάντα θα τον ηρεμούν, ο Steven Wilson έχει αναλάβει τις ψυχεδελικές μουσικές για τα παραμύθια του και μην του ζητήσεις Lady Gaga όταν βρίσκεται πάνω στα decks γιατί θα χρεωθείς κόκκινη κάρτα. Μεγάλη περίπτωση ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

Τα νυχτοπερπατήματα στα πάτρια εδάφη της Ρόδου πάντα θα τον ηρεμούν, ο Steven Wilson έχει αναλάβει τις ψυχεδελικές μουσικές για τα παραμύθια του, σου βγάζει κατευθείαν οικειότητα και μην του ζητήσεις Lady Gaga όταν βρίσκεται πάνω στα decks γιατί θα χρεωθείς κόκκινη κάρτα. Μεγάλη περίπτωση ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

Τον απολαυστικό Γελωτοποιό που βγάζει γοργόνες στη στεριά, κάθε φορά που τον βλέπεις στο θέατρο ανακαλύπτεις καινούρια στοιχεία στην άψογη τεχνική του κι ενώ είναι τόσο γήινος, όταν καταλαμβάνει τις σκηνές νιώθεις πως είναι πολλά μέτρα πάνω από έδαφος.

Είναι πλέον μέλος των Επταρχείων με τους οποίους έχουν ανεβάσει το υπέροχο "Μιστέρο Μπούφο" προκαλώντας συγκινήσεις, γέλια και προβληματισμούς την ίδια στιγμή, βουτάει με τα μικρά παιδιά στον ωκεανό της "Μικρής Γοργόνας" επίσης υπό την σκηνοθετική μαεστρία του Θωμά Μοσχόπουλου και σταμάτησε για λίγο προς τα εδώ.

H «Μικρή Γοργόνα» δεν έχει το κλασσικό, παραμυθένιο happy end. Πώς βλέπεις τις αντιδράσεις των παιδιών κάθε φορά που τελεώνει η παράσταση;
Συνήθως είναι αμήχανα, γιατί έχουν την ταινία της Disney στο κεφάλι τους. Κάποια στενοχωριούνται, κάποια δεν το δέχονται, κάποια αδιαφορούν. Χαίρονται όμως που το ζευγάρι τα βρίσκει, μας βλέπουν αγκαλιασμένους και ηρεμούν.

Στον ήρωα σου στη Γοργόνα, δεν του αρέσει να διηγείται τα άσχημα σημεία όπως τη συνάντηση της γοργόνας με τη μάγισσα. Εσύ που κόμπλαρες περισσότερο όταν ανέλαβες το ρόλο;
Νομίζω πως δυσκολεύτηκα πιο πολύ με το σημείο που κάνω εγω τη γοργόνα, όχι επειδή φοράω την περούκα, αλλά επειδή δεν ήξερα πόσο αμήχανα θα ήταν για τους θεατές, όχι για μένα τον ίδιο.

Οι μουσικές ποιου καλλιτέχνη θα μπροούσαν άνετα να «ντύσουν» ιδανικά αγαπημένα παραμύθια;
Τώρα μιλάς στον ψυχεδελικό, έτσι; Του Steven Wilson ας πούμε, τα βλέπω σαν όνειρα που ακούγονται περίεργες μουσικές. Τα περισσότερα παραμύθια είναι ψυχεδελικά έτσι κι αλλιώς.

Ο Γελωτοποιός στο «Μιστέρο Μπούφο» είναι πολύ απαιτητικός. Τι σε βοήθησε σημαντικά για να τον πετύχεις όπως ήθελες και ποια στοιχεία πρόσθεσες απο εξωτερικούς παράγοντες;
Ο Θωμάς με βοήθησε και με στήριξε στο πολύ δύσκολο αυτό κομμάτι, 10 σελίδες τρέχοντας. Τα γκέμια του Θωμά μου λειτούργησαν πάρα πολύ καλά. Οι εξωτερικοί παράγοντες είναι ότι με την ιστορία του τύπου συνδεόμαστε και εγώ αγρότης στη Ρόδο ξεκίνησα και κατέληξα ηθοποιός. Το βουνό που βρίσκει ο ήρωας ειναι για μένα κάτι πολύ σημαντικό, όπως και σχέση μου με τον Θεό.

Με τον θίασο της συγκεκριμένης παράστασης έχετε δημιουργήσει τα Επτάρχεια. Ποιες είναι οι αλλαγές στον τρόπο που δουλεύεις όταν είσαι σε μια ομάδα;
Στην περίπτωση αυτή άλλαξε μόνο το όνομα. Είμαι ο πιο φρέσκος στην παρέα, αλλά ο τροπος της δουλειάς δεν άλλαξε. Νιώθουμε ομάδα έτσι κι αλλιώς.

Τop5 με τα καλύτερα τραγούδια- παραγγελιές που σου έχουν ζητήσει στα dj sets σου.
Πολύ Joy Division, ”Again” απο Archive, James Brown, “Μάλιστα κύριε" του Γιώργου Ζαμπέτα, μια φορά Lady Gaga αλλά δεν έβαλα...

Μια εικόνα από τη Ρόδο που πάντα θα σε ηρεμεί....
Νυχτοπερπάτημα χειμώνα στην κοιμώμενη μεσαιωνική πόλη.

To ωραιότερο κινηματογραφικό road trip που έχει γυριστεί ποτέ.
Θα σου πω ένα ελληνικό που είδα και μου άρεσε πολύ: Οι «Ιππείς της Πύλου» του Καλογερόπουλου.

Ποια είναι τα καλύτερα που κρατάς από το 2012;
Οι πρόβες της γοργόνας και του Μιστέρο Μπούφο. Ειλικρινά, τίποτε άλλο.

*Ψάξε, ψάξε και θα τον βρεις:

- Στο Μιστέρο Μπούφο στο Θησείον

- Στην παιδική παράσταση "Η Μικρή Γοργόνα" στο θεάτρο Πόρτα

- Σε guests dj εμφανίσεις στο Μπρίκι (Φρύνης 18, Παγκράτι)

Κική Παπαδοπούλου