Εξι μεγάλα γλυπτά προσφέρουν γνωστοί καλλιτέχνες στον αύλειο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στα βόρεια Τζουμέρκα των Ιωαννίνων, το οποίο φέρει το όνομα του εμπνευστή και δημιουργού του, καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Θεόδωρου Παπαγιάννη.
Τα έργα είναι το αποτέλεσμα του 3ου Συμποσίου Γλυπτικής που γίνεται αυτές τις μέρες στους χώρους του Μουσείου, στο Ελληνικό Ιωαννίνων και θα διαρκέσει ως τις 7 Σεπτεμβρίου.
Εκτός του κ. Παπαγιάννη συμμετέχουν ακόμη οι γλύπτες Κυριάκος Ρόκος, Γιώργος Χουλιάρας, Σπύρος Λισγάρας, Θανάσης Μπουκουβάλας και Γιώργος Παλαμάρης. Δουλεύοντας πολλές ώρες την ημέρα πάνω στο ξύλο, στο μέταλλο και στο μάρμαρο οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία θα δωρίσουν στο Μουσείο ή θα εγκαταστήσουν στη διαδρομή για το ιστορικό μοναστήρι, που είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου και βρίσκεται έξω από το Ελληνικό.
Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πέρσι κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ου Συμποσίου Γλυπτικής και 9 έργα βρίσκονται ήδη στο προαύλιο του Μουσείου ή στον δρόμο για την Τσούκα.
«Στόχος μας είναι να στήσουμε ένα ανοιχτό εργαστήριο για να βλέπει ο κόσμος τη δουλειά μας. Να βλέπει το αποτέλεσμα της δημιουργίας και πώς μετατρέπεται ένα κομμάτι άψυχο υλικό σε εικαστικό έργο. Σημαντικό επίσης είναι πως χρησιμοποιούμε ανακυκλώσιμα υλικά, περνώντας έτσι το μήνυμα πως τίποτε δεν πάει χαμένο», είπε στο «Εθνος» ο κ. Παπαγιάννης.
Πλην της καλλιτεχνικής δημιουργίας το πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπως ομιλίες και προβολές ντοκιμαντέρ, λογοτεχνικές βραδιές και συναυλίες. Ολα αυτά συγκεντρώνουν στο Ελληνικό πολλούς ντόπιους και ξένους που γνωρίζουν το Συμπόσιο Γλυπτικής και το περιμένουν κάθε χρόνο.
«Αφήνουμε ανοιχτά τα μικρόφωνα στους ειδικούς και στον κόσμο. Κάνουμε συζητήσεις για θέματα εικαστικά και άλλα που έχουν σχέση με την τέχνη και επιδιώκουμε τη συμμετοχή του κοινού, γιατί μια ιδέα, μια άποψη, μια δράση ή μια αντίδραση θα μας δώσει αφορμή για ένα επόμενο δημιούργημα», ανέφερε ο κ. Παπαγιάννης.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θόδωρος Παπαγιάννης» φιλοξενείται σε ένα παλιό πέτρινο κτίσμα, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται το δημοτικό σχολείο του Ελληνικού. Διαθέτει 300 έργα, τα περισσότερα είναι του κ. Παπαγιάννη, ενώ 20 μεγάλα γλυπτά βρίσκονται στο εσωτερικό αλλά και στον αύλειο χώρο.
«Τα έργα που εκτίθενται αφορούν την Ηπειρο. Το Μουσείο είναι μοναδικό, γιατί μιλά για το ψωμί, τον ξενιτεμένο, τον ευεργέτη, τον πνευματικό άνθρωπο, τον κτίστη, τον κτηνοτρόφο. Ανάμεσα στα έργα υπάρχουν και πολλά που είναι καμωμένα από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου, αντικείμενα δεύτερης χρήσης πεταμένα σε μάντρες, αλλά και μια σειρά από προπλάσματα μεταλλίων, από πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων, καθώς και μια αναπαράσταση τάξης αφιερωμένη στη μάθηση», σημείωσε ο ιδρυτής του.
Μ.Ρ.