Πώς να ζητήσεις αύξηση χωρίς να νιώθεις ότι ζητάς χάρη

24.02.2025
Πώς να ζητήσεις αύξηση χωρίς να νιώθεις ότι ζητάς χάρη
Image by freepik
Ξέρεις ότι αυτό που σκέφτεσαι είναι δίκαιο, αλλά ζορίζεσαι να το συζητήσεις

Νιώθεις ότι ήρθε η ώρα να ζητήσεις αύξηση; Το στομάχι σου μάλλον έχει ήδη σφιχτεί μόνο που το σκέφτεσαι. Μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη. Για πολλές γυναίκες, η συζήτηση για χρήματα – και ειδικά για δική τους αμοιβή – μοιάζει αμήχανη, ακόμα κι αν ξέρουν ότι την αξίζουν.

Ήρθε η ώρα να αλλάξεις αυτή τη νοοτροπία. Δεν ζητάς χάρη. Διεκδικείς αυτό που σου αναλογεί. Εδώ θα βρεις μερικές απλές και έξυπνες συμβουλές για να το κάνεις με αυτοπεποίθηση.

Μπες στο mindset ότι αξίζεις την αύξηση

Πριν καν πεις κουβέντα στο αφεντικό σου, κάνε μια εσωτερική συζήτηση με τον εαυτό σου. Σκέψου όλα αυτά που έχεις προσφέρει μέχρι τώρα: τα επιτυχημένα projects, τις έξτρα ώρες που έχεις δουλέψει, τη θετική σου στάση. Μην περιμένεις να «σε προσέξουν» από μόνοι τους—οι περισσότεροι εργοδότες δεν δίνουν αυξήσεις χωρίς να τις ζητήσεις.

Ετοίμασε το... βιογραφικό επιτευγμάτων σου

Μάζεψε στοιχεία και αριθμούς που αποδεικνύουν την αξία σου. Πόσα projects ολοκλήρωσες με επιτυχία; Πώς βοήθησες να αυξηθούν τα έσοδα ή να μειωθούν τα κόστη; Όσο πιο συγκεκριμένα τα δεδομένα, τόσο πιο δυνατή γίνεται η θέση σου. Ένα μικρό portfolio με αυτά που έχεις πετύχει μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Διάλεξε τη σωστή στιγμή

Το timing είναι το παν! Απόφυγε να ζητήσεις αύξηση σε στιγμές έντασης ή όταν η εταιρεία περνάει δύσκολες οικονομικές περιόδους και το ξέρεις. Αντίθετα, ζήτα συνάντηση μετά από μια επιτυχία σου ή σε μια θετική στιγμή για την εταιρεία. Μια καλή ιδέα είναι να το κάνεις λίγο πριν ξεκινήσει η ετήσια αξιολόγηση ή ο προϋπολογισμός.

Μίλα με αυτοπεποίθηση (όχι με αμηχανία)

Όταν έρθει η ώρα να μιλήσεις, το σημαντικό είναι ο τόνος σου: όχι απολογητικός, αλλά αποφασιστικός. Αντί για «Ξέρω ότι μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά…», πες κάτι όπως: «Με βάση τα πρόσφατα επιτεύγματά μου και την αυξημένη συνεισφορά μου, πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε την αναθεώρηση του μισθού μου.»

Να είσαι έτοιμη για διαπραγμάτευση

Ίσως να μην πάρεις αμέσως αυτό που ζητάς, και αυτό είναι ΟΚ. Αν η απάντηση είναι «Όχι τώρα», ρώτησε τι πρέπει να πετύχεις για να το ξανασυζητήσετε σύντομα. Επίσης, αν δεν μπορούν να σου δώσουν άμεσα αύξηση, μπορείς να διαπραγματευτείς άλλα προνόμια, όπως τηλεργασία, περισσότερες ημέρες άδειας ή ένα μπόνους.

Μην νιώθεις τύψεις, στην τελική αν νιώθεις ότι την αξίζεις, διεκδίκησέ την

Το να ζητήσεις αύξηση δεν είναι ένδειξη αχαριστίας, αλλά σημάδι ότι αναγνωρίζεις την αξία σου. Αν δεν το κάνεις εσύ, ποιος θα το κάνει; Θυμήσου: δεν ζητάς χάρη, διεκδικείς αυτά που έχεις κερδίσει με σκληρή δουλειά.

Αν νιώθεις νευρικότητα, μην ξεχνάς ότι πολλές γυναίκες έχουν βρεθεί ακριβώς εκεί που είσαι εσύ τώρα. Κάνε πρόβα αν χρειαστεί, μίλα με φίλες που το έχουν κάνει και πήγαινε με αυτοπεποίθηση. Μπορεί το να ζητήσεις αύξηση να φαίνεται δύσκολο, αλλά το αίσθημα όταν την πετυχαίνεις; Απλά ανεκτίμητο!

Τελευταία τροποποίηση στις 24.02.2025 - 16:10