Πέθανε ο Τζον Λορντ των Deep Purple

17.07.2012
Ο κιμπορντίστας των Deep Purple έφυγε από τη ζωή στα 71 του χρόνια.

«O Τζον Λορντ ( Jon Lord) πέρασε από το σκοτάδι στο φως», γράφτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του για το ιδρυτικό μέλος και κιμπορντίστα των θρυλικών Deep Purple ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 71 χρονών. Έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και νοσηλευόταν σε κλινική του Λονδίνου αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1941 στο Λέστερ της Βρετανία, σπούδασε κλασσική μουσική και ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στη μουσική παίζοντας ροκ εν ρολ και τη τζα. Το 1964 έγινε μέλος του γκρουπ Artwoods, λίγο αργότερα έκανε περιοδείες με τους Flowerpot και το 1968 δημιούργησε τους Deep Purple. Μαζί με τον ντράμερ Ίαν Πέις (Ian Paice) ήτνα τα μόνα σταθερά μέλη της μπάντας μέχρι της διάλυση της το 1976 αλλά και όταν επανενώθηκε το 1984.

Hταν συνθέτης μεγάλων επιτυχιών της μπάντας όπως τα κλασσικά "Smoke on the water", "Child in Time" πούλησαν πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους, μπήκαν στη χρυσή λίστα με τα μεγαλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών. Το 2002 αποχώρησε από τους Deep Purple, έπαιζε στους Whitesnake και όταν οι πρώτοι έκαναν reunion, επέστρεψε για τις επετειακές συναυλίες τους. Πρόσφατα είχε φτιάξει με τον τραγουδιστή των Deep Purple, Ιαν Γκίλαν (Ian Gillan) και τον Τόνι Αϊόμι (Tony Iommi) των Black Sabbath τους WhoCares και ήταν στο στούντιο για καινούριο υλικό.

Ιδιοφυής, αεικίνητος και πάντα με ανεξάντλητη έμπνευση, τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λέιστερ με τον τίλο Doctorof Music και είναι στο πάνθεον με τους σημαντικότερους μουσικούς που έχουν περάσει ποτέ.