«...σου ‘πα... μου ‘πες» στο BIOS

27.09.2011
«..σου ‘πα…μου ‘πες», το έργο του σημαντικού Γάλλου δραματουργού, Ζαν Ταρντιέ παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα Όριο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«..σου ‘πα…μου ‘πες», το έργο του σημαντικού Γάλλου δραματουργού, Ζαν Ταρντιέ παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα Όριο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Ταρντιέ ασχολήθηκε στα κείμενα του με την πράξη της γραφής και τα προβλήματα της γλώσσας, εκφράζοντας έτσι την επιθυμία του να αμφισβητήσει τις θεατρικές συμβάσεις και να εξερευνήσει τις δυνατότητες του θεάτρου, συμβάλλοντας στην ανανέωση και την εξέλιξή του.

Το «…σου ΄πα… μου ΄πες» είναι μια σύνθεση από θεατρικά κείμενα και ποιήματα που μας ξεναγούν στον έξυπνο κόσμο του Ζαν Ταρντιέ με τέσσερις ηθοποιούς να μοιράζονται όλους τους ρόλους. Τι κρύβεται πίσω από την υπερβολική ευγένεια, τον ενθουσιασμό, το χιούμορ και τις λέξεις; Τα έξυπνα, ποιητικά και διαχρονικά κείμενα του Ταρντιέ είναι ένα αφιέρωμα στη γλώσσα, στις δυσκολίες των σχέσεων, στην αγάπη, στη ζωή και στον θάνατο.


-Πολυαγαπημένη Κυρία του Μετρό. Σας ζήτησα να έρθετε γιατί σας αγαπώ.
-Και εγώ σας αγαπώ! Γρήγορα! Ας κάνουμε ένα παιδί!
-Ναι αμέσως. Να’ το. Είναι ένα αγόρι.


Πρόσωπα, ήχοι, φωνές, μουσική και εικόνες μεταφέρουν στο θεατή το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης και ανατρέπουν την πραγματικότητα, αλλά και τη θεατρική δομή, συνδέοντας συχνά το όνομα του Tαρντιέ με το θέατρο του παραλόγου. Οι σουρεαλιστικοί διάλογοι, οι κλισέ εκφράσεις και το παιχνίδι με τις λέξεις υπογραμμίζουν την αδυναμία των λέξεων να λειτουργήσουν ως όχημα επικοινωνίας, αναδεικνύοντας όμως την προοπτική να λειτουργήσουν πολύ καλά ως μουσικά σχήματα με την θέση και την αρμονία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου γραφής του η Σονάτα, όπου ο κάθε ήρωας είναι ένα μουσικό όργανο και οι διάλογοι αντικαθιστούν τις μουσικές ανάγκες του έργου.

Ο Ταρντιέ εξερευνεί τα όρια ενός αφηρημένου θεάτρου στο οποίο η γλώσσα χάνει το εννοιολογικό της περιεχόμενο και εισχωρεί στον κόσμο της μουσικής, περνώντας από την σφαίρα του φανταστικού σε ένα καθαρό λυρισμό. Τα έργα του Ταρντιέ έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν παιχτεί σε όλο τον κόσμο.

Μετάφραση: Θαλής Σταθόπουλος
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Αράπογλου
Σκηνικά- Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Μουσική: Μάριος Αριστόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Καραγιάν
Φωτισμοί: Σταμάτης Γιαννούλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Γιαννούτσου
Παίζουν: Στέφανος Κοσμίδης, Ινώ Μενεγάκη, Λεονάρδος Μπατής, Βιολέττα Γύρα

ΙΝFO:

Tι: BIOS Basement
Διάρκεια παραστάσεων: 13 Οκτωβρίου- 13 Νοεμβρίου 2011
Παραστάσεις: Πέμπτη- Κυριακή
Έναρξη: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητ.)